Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Säg nej till skilda badtider

 
Striden om kvinnobadet
Visa alla artiklar

I Sverige har vi kämpat länge för att kvinnor och män ska ha samma rättigheter. Fortfarande finns mycket kvar att göra men vi har som land kommit en bit på väg. Nu hotas 40 år av jämställhets- arbete av ren dumhet.

Det har varit en debatt i Sverige om separata bad-tider på badhusen för kvinnor och män. Frågan har ställts om det förekommer i Västerås men när frågan har ställts i de sammanhang jag varit så har jag fått nekande svar. Det förekommer inte i Västerås.

Västerås stad har i fullmäktige ganska nyligen beslutat om en ny värdegrund. Att ha separata badtider rimmar inte med denna.

Döm om min förvåning när jag sitter med mina barn i kaféet på Lögar-ängsbadet och får se en stor affisch på väggen. ”Badkvällar för kvinnor 2016” Jag nöp mig i armen och trodde en kort sekund att jag var någon annanstans.

Men det var verklighet här och nu. Jag blev och är fortfarande rejält upprörd.

Vem har beslutat om detta? Mot vilken bakgrund har detta beslut tagits?

Ja, många kvinnor behöver lära sig simma. Många av våra nyanlända har inte fått den möjligheten i sitt hemland.

Men det finns andra sätt att lösa det på. I grunden har vi i Sverige badhus där alla är välkomna samtidigt oavsett om man definierar sig som ett kön eller inte.

Pojkar upp till fyra år är välkomna att bada vid dessa tillfällen. Indirekt sexualiserar Västeråsbaden pojkar från fem års ålder. Vad är det för människosyn? Varför går gränsen där?

Vad blir nästa steg i detta? Ska vi ha separata bussar för män och kvinnor? Ska vi ha skilda sittplatser?

Vi kristdemokrater vill inte bara välkomna hit de som flytt för liv och lem utan vi vill också välkomna dem hem. Men hemma hos oss följer vi vissa regler.

På samma sätt är vissa fri- och rättigheter som exempelvis demokrati, yttrandefrihet och religionsfrihet inte förhandlingsbara. Det samma gäller jämställdheten mellan könen.

De flesta som kommit hit förstår nog och respekterar detta. Men en missriktad satsning på skilda badtider riskerar bara att gynna de krafter som arbetar för att tränga tillbaka kvinnors frihet.

Ge dem inte det ”lillfingret” utan stå upp för kvinnors och mäns lika värde och rättigheter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel