Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Samhället behöver återetablera yrken som levererar närproducerat

Vad gör ni i Centerpartiet för att skapa arbete till de stora skarorna arbetslösa ungdomar. En hel del om man lyssnar på orden som partiets företrädare kränger ut. Men någon effekt i arbetslivet tycks inte synas.

Ni hakar på samma recept på garnering av tårtan som de andra använder. Bidrag och utbildningar. Ja förstås några lättnader i LAS för mindre företag har kommit. Centerpartiet, som säger sig särskilt värna om de mindre företagen, borde kunna bättre. Men erfarenheten av arbetslivet är bristvaran hos dagens politiker. Yrkespolitiker är slipade bara för debatt och listiga vändningar.

För en tid sedan uppmanade jag på debattsidan Miljöpartiet till djupare nytänkande, och börja rulla ut något som skulle växa till något stabilt och miljövänligt. Att minska på transportbehovet genom att sponsra "Handla Närproducerat". Det borde ge mer effekt än bidrag till elbilarna.

Regeringen borde stödja alla krafter som vill höja miljömedvetenheten i landet som att ge "Handla Närproducerat" en stark och tvingande innebörd att eftersträva ungefär som "Håll Sverige Rent”. Något som barnen i småskolan skulle fostras i för att kräva av sina föräldrar.

"Handla Närproducerat" kräver att det finns närproducerade varor i tillräcklig mängd. Här ligger ju en lösning till minskad arbetslöshet bara att ta tag i för Centerpartiet. Fler bagare måste till på orten, och en slaktare som kan leverera allt som kunderna vill ha i butiken med kort varsel om man inte vill besöka slaktarens egen lilla butik för att få råd med receptet och få kotletterna i hand utan den där plastinpackningen.

Samhället behöver återetablera yrken som levererar närproducerat, men de måste få ekonomiska villkor som momsfrihet exempelvis. Det finns inga stora och snabba vinster att nå för dessa producenter men i gengäld många och stabila sysselsättningar i en ny miljöanpassad samhällsordning. Där närheten till människorna ger de unga möjlighet att enkelt komma in i yrkeslivet.

Närproducerat behövs om världens krav på sänkt koldioxidproduktion ska mötas. Mejeriet och bryggaren får inte finnas för långt borta, grönsaksodlaren och fiskaren ska kunna leverera dagsfärskt till butikerna. Möjligheterna måste öppnas. Satsa på tilltro och stötta med uppmuntran och propaganda så kommer gräsrötterna själva igång helhjärtat och växa kraftigt.

Det här kan väl stämplas som gröna-våg-ideologier utan kraft att utvecklas. Men kom då med något bättre. Som samhället nu ser ut kan det inte överleva länge till i den globala konkurrensen.

Folkmängden ökar ständigt och med den ökat transportbehov.

Sådant som inte finns att uppbringa på nära håll måste kanske transporteras långa sträckor. För att den transporten ska bli miljöanpassad i möjligaste mån måste en järnväg för godstransporten byggas. En järnväg med räls men med högteknologisk godshantering som bara tillämpas i de stora hamnarna i dag. Transporterna måste gå snabbare än långtradartrafik. Det finns alla anledningar att starta upp med den järnvägen redan nu.

Folkmängden ökar ständigt och med den ökat transportbehov. Det enastående transportsättet är högteknologisk godsjärnväg. Något annat kan inte uppfylla världens krav på miljöanpassning. Här krävs stora insatser, tänk och initiativ. Långtradartransporter måste reduceras även om vi har två stora lastbilstillverkare i landet. De borde satsa på att tillverka loken. Byta ut gummihjulen till järnvägshjul. Det finns fördelar i att driva loken med diesel eller gas nämligen och slippa trasslande kontaktledningar och lastbegränsning.

Tore Nordlund

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel