Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Samhällsorientering och integration

Kommentar på inlägget "Låt invandrarna få behålla sin kultur parallellt med att de lär sig svenska", VLT den 3 maj.

Sverre Haukeland tycks se saken i svart eller vitt och inser inte att en viktig förutsättning till lyckad integration innebär kunskaper i svenska språket och uppfattning om hur det svenska samhället fungerar – därmed inte sagt att dessa invandrare ska överge sin egen kultur eller religion – så länge den inte står i strid med svenska lagar.

Närvaro och fullföljande av svenskundervisning och samhällsorientering bör vara obligatorisk – inte som i dag frivillig – och knytas till möjligheten att få full tillgång till Sveriges generösa bidragssystem.

Kunskaper om svenska värderingar och kultur är så mycket mer än snaps på midsommarafton och att ”hoppa grodorna” runt midsommarstången.

Att orientera sig om det svenska samhället och dess kultur innebär inte att invandrare måste ge avkall på alla egna traditioner och ej heller nödvändigtvis parallella samhällen. Däremot uppstår parallella samhällen när inte krav ställs på invandrare att orientera sig i hur det svenska samhället fungerar.

För att citera Omar Makrams debattartikel i Bulletin: ”Sverige behöver en form av assimilation när det gäller vissa grundvärderingar. Man borde kunna vara överens om, att fastän alla människor, oavsett bakgrund, kan vara en del av Sverige och att alla har samma värde, så kan inte alla värderingar och idéer vara en del av Sverige och alla sådana (idéer) har inte samma värde. Kulturtolerans och religionsfrihet har utnyttjats på sätt som skapar hinder i arbetet mot (den importerade – oavsett att Annie Lööf förnekar den – egen anm) hederskulturen i Sverige. Hederskulturen är en av samhällets största utmaningar i dag, där krocken mellan två värdesystem blir mest märkbar. Denna kultur av sexuell renlevnad ska skrotas och med den principen om manligt överförmynderi över familjens kvinnors sexualitet”.

När vi svenskar reser till fjärran länder orienterar vi oss gärna om vilka kulturella regler som gäller i besökslandet. I till exempel många länder i Asien är det olämpligt att klappa folk på huvudet, visa fotsulorna eller bada topless. Att öppet kritisera Kungahuset eller Regeringen kan leda till 15 års fängelse. Dessa regler accepterar vi och har förståelse för så varför ska inte samma förhållanden gälla för invandrare som vill bosätta sig i vårt land?

Leif Kullberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel