Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Samla krafterna för en långsiktig utveckling av samhället

Annons

Hur ska verksamheterna någonsin kunna uppnå resultat om ledarskapet inte kan komma överens om vilka målsättningarna och vägarna till dem är? Hur ska resultat kunna nås om man inte är överens om tillståndet i vårt land? Hur ska vi någonsin kunna åtgärda problemen om ledarskapet inte är överens om vad som driver utvecklingen?

Politiken går runt i cirklar. Det sker utan politiken själv förstår det. De verkliga resultaten kan läsas av hur samhället och ekonomin mår. Allmänheten får leva i och med resultaten av politiken och därmed fortsätter missnöjet att växa.

Det verkar finnas få tecken på att politiken förmår till nytänkande, att den förstått behovet att bryta och komma ut ur dessa cirklar.

Insikten om att man genom nuvarande arbetssätt, genom att fortsätta arbeta på samma sätt, inte kommer att lyckas vända samhällsutveckling saknas på alltför många nivåer. Värst är att insikten verkar saknas på den allra högsta nationella nivån, som skulle kunna medverka till att skapa nya perspektiv och förvaltningskulturer på övriga samhälls- och myndighetsarenor.

Det verkar finnas få tecken på att politiken förmår till nytänkande, att den förstått behovet att bryta och komma ut ur dessa cirklar. De nuvarande arbetssätten skulle kanske ha fungerat på ett tidigt stadium av problemutvecklingen, om man arbetat med nolltolerans, hälsofrämjande och förebyggande i siktet oberoende samhällsfråga.

Men eftersom problematiken i samhället har slagit rot, efter att en del av samhällets hittills balanserande krafter satts ur spel och då problematiken tenderar att växa mer exponentiellt än lineärt med tiden när man nått en viss brytpunkt, krävs det också mer och något helt nytt av ledarskapet för att motarbeta och vända utvecklingen.

Kortsiktiga handlingar för att klamra sig fast vid makten under egna villkor, kortsiktiga handlingar för att samla billiga poäng dominerar utan att man genuint försöker samla alla de krafter som behövs för att vända på samhällsutvecklingen. Kortsiktiga lösningar kan ge fördelar för den enskilda aktören, till och med för samhället på kort sikt, men för den långsiktiga positiva samhällsutvecklingen behövs ett nytt sätt tänka, organisera sig och arbeta.

Tyvärr upplevs inte samhällsproblemen som tillräckligt stora och tragiska ännu för att det nuvarande ledarskapet ödmjukt skulle konstatera att det som vi gör i dag inte räcker till, att vi behöver tänka nytt. I stort fortsätter vi att köra på som tidigare, trots att det är just de arbetssätten som vi håller oss till som misslyckats med att leda och styra samhällsutvecklingen.

Ideologisk fokus, makt och stuprörsmentaliteten dominerar trots att de allra flesta stora samhällsproblemen är komplexa och övergripande, vilket innebär att enskilda aktörer omöjligen kan skapa system som effektivt och långsiktigt motarbetar de negativa utvecklingstrenderna i samhället.

Vi behöver samla våra krafter för en långsiktig utveckling av samhället, samla all den kunskap och kompetens som finns i samhället utan att det blir diskussionsklubbar av det. Vi behöver analyser som ger en gemensam uppfattning av samhällets tillstånd och vad som driver utvecklingen, bygga upp gemensamma målsättningar och strategier, gemensamma styrgrupper, handlingsplaner och gemensamma mätare för framgång som går över politiska partier, över myndighets- och förvaltningsgränser och som kopplar ihop ledarskiktet med det verksamhetsnära. Dessa finns fortfarande i en väldigt begränsad utbredning, men utan dem kan vi endast förvänta oss att utvecklingen fortsätter i den nuvarande riktningen.

Markus Myllyoja

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel