Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sätt stopp för sexuella övergreppsbilder

Ett stort antal barn, både runt om i världen och här i Sverige, utsätts dagligen för sexuella övergrepp. Mörkertalet är stort. Enligt Rädda Barnen är det så många som var femte barn som utsätts för sexuella övergrepp i Sverige. Vuxenvärlden och samhället behöver mobilisera för att hitta de barn som utsätts, och sätta in åtgärder för att så långt det är möjligt förebygga att nya brott begås.

I en rapport från Nationellt Kunskapscentrum Barnafrid konstateras att barn som utsatts för sexuella övergrepp på nätet påverkas lika allvarligt som barn som utsätts av en fysiskt närvarande förövare. Det slås också fast att de barn som mår allra sämst är de som vet om att övergreppet dokumenterats och att förövaren spridit bilderna.

Tyvärr finns denna typ av bilder även på datorer inom offentlig sektor. Det är inte rimligt att datorer inom Region Västmanland eller övrig offentlig sektor kan användas för att konsumera eller sprida detta material utan att handlingen spåras och individen kan lagföras.

Inom Region Västmanland finns det cirka 8 000 arbetsdatorer.

Trots att de flesta svenska arbetsplatser, precis som Region Västmanland, har webfilter som blockerar tillgång till kända websidor med dokumenterade sexuella övergrepp på barn, så hanterar i genomsnitt en person på 500 anställda övergreppsmaterial på sin arbetsdator, enligt en rapport från företaget NetClean från 2018.

Inom Region Västmanland finns det cirka 8 000 arbetsdatorer. Statistiskt sett kan det alltså mycket väl finnas denna typ av bilder även på regionens datorer. Nu vill vi moderater säkerställa att så inte är fallet. Genom att använda tillgänglig teknik för att upptäcka konsumtion av sexuellt övergreppsmaterial är det ett sätt att bidra till att fler utsatta barn får hjälp och det stora mörkertalet minskas.

Inom offentlig sektor har bland annat Regeringskansliet, Trafikverket, Region Stockholm och Göteborgs Stad installerat programvara som säkerställer att övergreppsmaterial på barn inte kan hanteras obemärkt på datorer inom deras verksamheter. Det borde Region Västmanland också göra.

Jenny Landernäs (M)

oppositionsråd, Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel