Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD: Beskyll inte oss för Sveriges och Västerås förfall

Annons

Inför valet 2014 rekommenderade Fredrik Reinfeldt svenska folket att öppna sina hjärtan. Han noterade att strömmen av asylmigranter till Sverige tilltog och han hade inga planer på att göra något åt det. I Västerås hörsammade 25 procent av väljarna uppmaningen och lade sin röst på Reinfeldt och Moderaterna. Migrationsvänliga partier vann valet i Västerås både 2014 och 2018.

Under de fem år som gått sedan Reinfeldts öppna-era-hjärtan-tal har kostnaderna för migrationshaveriet förskjutits från staten till kommunerna, som nu tvingas krishantera situationen genom besparingar och höjd kommunalskatt. Värst är situationen i mindre orter i glesbygd, som redan innan detta inträffade brottades med demografiska problem. Och nej, ett befolkningstillskott av nyanlända migranter som behöver försörjas har självklart inte gjort situationen lättare, tvärtom.

Regeringen gör inte mycket rätt när man tar sig an detta. Statsministern noterar desperat att Sverige bör ta emot ”färre flyktingar”, men får genast mothugg från de egna leden och från regeringspartnern Miljöpartiet. Handlingsförlamning.

I denna prekära situation vill regeringen göra en omfördelning av det kommunala utjämningssystemet, som en sorts livboj till glesbygdskommunerna. Vi sverigedemokrater har ställt oss bakom detta, väl medvetna om att vissa kommuner, inklusive Västerås, går back på denna förändring. Och som lokalpolitiker i Västerås beklagar vi självklart att det får negativa konsekvenser för oss.

Men det är inte vackert att se Moderaterna peka finger åt denna åtgärd eller att man nu helt skamlöst skyller situationen på Sverigedemokraterna. Det var alltså inte vi sverigedemokrater som skanderade ”öppna hjärtan” 2014, eller öppnade dammluckorna för okontrollerad asylmigration under 2015. Tvärtom kämpade vi med alla demokratiska medel emot just detta.

I den situation som nu råder gör vi vad kan. Vi har lagt en riksbudget, som tillför resurser till både regioner och kommuner, samtidigt som vi satsar på småföretag och sänker skatten för låg- och medelinkomsttagare. Detta skulle stimulera kommunsektorn och dämpa arbetslösheten över hela landet, alltså både i och utanför städerna. Vi sänker skatten på drivmedel med över en krona per liter. Det är en budget till förmån för vanliga, strävsamma människor, som alltför ofta negligeras av de andra partierna.

I opposition kan Sverigedemokraterna inte ta ett helhetsansvar för rikspolitiken. Men om vi kunde det skulle vi underkasta migrationspolitiken en grundlig översyn. Asylmigrationen behöver just nu reduceras till ett minimum, samtidigt behöver reglerna för anhöriginvandring skärpas. Arbetskraftsinvandring ska vi ha kvar, men i första hand till sektorer där det behövs.

Detta är nödvändigt för att välfärdssamhället ska kunna bevaras under den annalkande lågkonjunkturen. Ändå kommer vi inte ifrån att kommunerna, inklusive Västerås, blir tvungna att se över sina utgifter. Det handlar då om att värna välfärdens kärna, vilket kommer att kräva smärtsamma prioriteringar.

Vi är beredda att ta ansvar för den situation som andra partier har försatt Sverige i. Vi är beredda att lägga meningsskiljaktigheter åt sidan och kompromissa för landets bästa och vi vågar stå upp för obekväma beslut. Men vänligen, skjut inte över ansvaret för landets problem på det parti som faktiskt såg dem i tid och vågade säga ifrån, medan andra partier bjöd över varandra i generositet mot utländska medborgare som inte ens kunde styrka sin identitet.

Emil Thessén, oppositionsråd. Mari Boman, ledamot äldrenämnden & ledamot förskolenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel