Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Se till att alla barn och ungdomar får en trygg uppväxt

I lördags kväll anordnades en manifestation mot våldet i Vasaparken. Ett 50-tal meter bort hade det anordnats en annan manifestation; en sorgeplats för vännerna till den unga man som avled samma morgon, många av dem är ensamkommande ungdomar. Där vid ljusen stod vi, ni kanske såg oss?

Var sak har sin tid. En manifestation mot våldet är mycket välkommet. Men i den stunden, då vi stod där och hade svårt att förstå, svårt att låta det sjunka in att han inte längre finns kvar här med oss, så kändes det som en kränkning att ungdomarna inte fick ha deras sorgestund i fred.

För mig visade det även så tydligt hur stor klyftan är mellan den som drabbades och deltagarna i den andra manifestationen. Klyftan mellan samhällsskikten. Det som drabbade honom handlar inte om något som kan hända vem som helst. Det handlar om något som hände utifrån hans härkomst, hans utsatthet och hans ålder. Det var han och hans vänner som angreps. Dessa ungdomar har det inte erbjudits något krisstöd efter det som hänt; till och med i denna svåra stund så väljer samhället att vända dem ryggen, en del av den avhumanisering som pågått under lång tid.

Om man verkligen vill skapa en förändring i samhället så gör man det bäst genom att se till att ingen lever i hemlöshet och utanförskap. Ingen ska behöva leva i en sådan stor utsatthet att Vasaparken ses som ett hem under dygnets mörkaste och kallaste timmar.

Välj att öppna din dörr och sträck ut din hand.

Se till att alla barn och ungdomar får en trygg uppväxt och möjlighet till pålitligt vuxenstöd över tid. Som politiker ansvarar man för att skolorna följer skollagen och inte förvägrar ungdomar deras utbildning, så som det hänt i Västerås.

Genom att inse att begreppet integration inte löser sig genom att endast en part i frågan är de som “ska hanteras” utan att det handlar om ett samhälle som är både mångsidigt och öppet, där människor kan bilda en gemenskap oavsett olikheter. Välj att öppna din dörr och sträck ut din hand. Medverka till att vara en del av lösningen och acceptera inte att massmedia och politiska partier svartmålar folkslag.

Medverka till att Sverige står för humanitet, mänsklighet och följer FN:s mänskliga rättigheter och Barnkonventionen. I det arbetet står Västerås stad långt ifrån att skapa en trygghet för alla. Låt det inte fortsätta så här, med att ungdomarna får stå i deras egen ensamhet utan välj att inkludera dem i ditt samhälle. Börja arbeta med inkludering istället för exkludering.

Minna Blom

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel