Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Semestervanor visar klasstillhörighet

Annons

Firar du semester på Lögarängen eller Lanzarote? Svaret avslöjar din klasstillhörighet.

Nyligen presenterade LO rapporten ”Semester- och fritidsvanor för arbetare och tjänstemän”. Rapporten bygger på siffror från SCB och visar att en av tre arbetare varken gjorde en semesterresa eller hade tillgång till fritidshus eller husvagn förra året. Motsvarande siffra för tjänstepersoner är en av sju.

Lägg sedan till att arbetare ofta har ett större behov av vila och rekreation eftersom arbetaryrken sliter hårdare på kroppen och själen. Några tecken på att klasskillnaderna är på väg att minska är svåra att se. Tvärtom så tycks de öka, enligt LO:s rapport.

De borgerliga partierna har sedan ett drygt decennium tillbaka försökt att ställa människor som har semester mot människor som inte har semester. De som jobbar mot de som inte jobbar. De som ”bidrar” mot de som ”inte bidrar”. Det är ett försök att blanda bort korten.

Den verkliga konflikten går mellan arbete och kapital. Om du inte har ett jobb och följaktligen inte har någon semester är det för att kapitalet inte har något behov av ditt arbete. Om du har ett arbete har kapitalet ett intresse av att du ska tjäna så lite som möjligt och att din semester ska vara så kort och torftig som möjligt.

Vänsterpartiet vill se ett annat samhälle. Ett samhälle där arbete ger mening, där alla bidrar efter förmåga och där alla får vad de behöver, till exempel en lång, stärkande och livgivande semester.

Anna Maria Romlid (V)

Oppositionsråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel