Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sent skall syndaren vakna…

Återstår att se om någon verkligen vaknar. IVO har låtit sin väckarklocka ringa ilsket, men de slumrande har visat sig svårväckta i årtionden.

Tänk att det behövdes en pandemi med tusentals döda, för att samhället, det vill säga myndigheter och politiker, skulle bli medvetna om äldreomsorgens långvariga brister, brister som ingen regering, oavsett färg, har förmått eller ens velat ta till sig.

Och problemen med ledarskap, organisation och underfinansiering har funnits länge, långt innan vi hört ordet corona, och har sannolikt orsakat onödigt döende under många år.

Jag tänker i dessa dagar på min gamle vän Lennart Jansson, salig i åminnelse, som oförtrutet och utifrån egna erfarenheter av såväl hemtjänst som särskilt boende, skrev 20-tals med debattartiklar om de självupplevda bristerna. Den väckarklockan ringde länge men för svagt, då han aldrig kunde visa upp tusentals döda. De sömniga sov vidare i godan ro. En ledande kommunpolitiker benämnde i sin blogg Lennart och undertecknad ”mupparna”, när vi vädrade vår kritik.

Och problemen med ledarskap, organisation och underfinansiering har funnits länge, långt innan vi hört ordet corona, och har sannolikt orsakat onödigt döende under många år.

Lennarts käpphäst var bristen på kompetens, dålig organisation och ett svagt ledarskap i kommunens alla led, från politiken och ned till lokala enhetschefer. Precis dessa tongångar hörs nu i IVO:s granskning.

Typiskt har varit frånvaron av individuella läkarbedömningar. Mindre konstigt, då kommunerna varit förbjudna att ha egna läkare i äldrevården. Generella direktiv har också funnits från Socialstyrelsen att bunta ihop de gamla som ett kollektiv och hålla dem borta från regionens sjukvård. ”Bunta ihop”, ja. Minns någon Lars Ekborgs elaka pastisch om ”att bunta ihop och slå ihjäl” de misshagliga?

91 boenden av mer än 1 700 har utpekats som landets ”värstingar”. Två av dessa sägs finnas i Västerås och ytterligare två i andra av länets kommuner. 40 av landets 290 kommuner svarar också för 70 procent av dödstalen i äldreboendena. Myndigheterna berättar inte vilka dessa är. I Sverige hänger man ju aldrig ut någon.

När de svagaste behövde samhällets skyddsnät som mest, då visade sig nätet vara både svagt och grovmaskigt. Alltför många föll rakt igenom. Klockan ringer, någon som vaknar?

Ulf Hedman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel