Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Ska privata bolag styra vem som får el?

Annons

En företagare i Malmö vill utöka sin verksamhet men får beskedet att han inte kan räkna med att få tillräckligt med el. Poststyrelsen lämnar licens till medieföretag men begär inte att företaget skall leverera teletjänst till alla som finns inom verksamhetsregionen. Företagen får själva avgöra i vilken utsträckning de skall leverera tjänster till allmänhet och småföretagare. Hur kan politiker tro att folk på landsbygden ska vara villiga att ge dem röster, när politikerna på ett så anmärkningsvärt sätt överger dem och låter medieföretag avgöra i vilken utsträckning landets medborgare utanför storstäderna ska kunna utnyttja modern teknik.

Hur kan regeringen tillåta att privata företag får avgöra vilken service som skall erbjudas landets befolkning eller hur stor exempelvis elproduktionen skall vara. När inser våra valda representanter i riksdagen att det är regering och riksdag som avgör i vilken omfattning entreprenörer, som får viktiga samhällsuppdrag, skall skapa service för allmänheten.

Det som irriterar och skrämmer en betraktare av politikernas hantering av samhällsutvecklingen är att de inte tycks inse att det är samhällsbyggande som är deras viktigaste uppgift och inte att i möjligaste mån anpassa statens ansvar efter entreprenörernas vilja att leverera viktiga resurser för landets verksamhet.

Regeringens och riksdagens uppgift borde inte vara att syssla med enkla vardagsproblem utan att bedöma vad som är grundläggande behov för att samhällsmedborgarna ska känna sig trygga inför den verklighet som väntar. Vardagsproblem bör lämnas till förvaltningar och administrationer och inte belasta de styrande politikerna.

När får vi som utomstående betraktare av den politiska verksamheten uppleva att väsentlig och grundläggande politiska styrning sker i vårt land.    

Per Otto Törngren   

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons