Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ska västeråsarna behöva lära sig bilslalom?

Annons

Konsekvensen av det eftersatta underhållet ser och upplever västeråsare varje dag på väg till jobbet och fritidsaktiviteter. Västeråsare och besökare åker slalom på bilvägarna för att undvika potthål, gropar och sättningar i vägen. Att inte underhålla det man redan investerat i är kapitalförstöring. Tekniska nämndens budget för underhåll räcker inte ens till de mest akuta åtgärder så som potthål, sprickor och sättningar som är uppenbart trafikfarliga.

2015 gjordes en revisorsgranskning av vägunderhållet. Då konstaterade revisorerna att förtroendevalda och tjänstemän är medvetna om att underhållet av gator och allmänna platser är eftersatt. På grund av ekonomiska prioriteringar och rationaliseringskrav har underhåll inte kunnat utföras i den utsträckning som krävs. Kostnaden för det eftersatta underhållet beräknades uppgå till cirka 400 miljoner kronor.

För att åtgärda ett normalt beläggningsslitage och börja beta av underhållsskulden bedömdes budgeten behöva vara cirka 80 miljoner kronor per år under fem års tid för att komma till en acceptabel nivå på beläggningarnas kvalitet.

S-styret har i sin budget, som de kallar en årsplan för framtidstro, avsatt 50 miljoner kronor i investeringar och ynka 3 miljoner kronor för drift och då ska även lekplatser underhållas. Det är ett hån. Och skattebetalarnas pengar ska hanteras varsamt.

Moderaterna och Kristdemokraterna har i vårt budgetförslag avsatt 89 miljoner kronor i investeringar och 9 miljoner kronor i driften för eftersatt gatu- och vägunderhåll.

Anders Teljebäck har varit kommunalråd i nio år, varav fem som kommunstyrelsens ordförande, och tillåtit detta förfall. Är du och din majoritet nöjd ?

Anna Hård af Segerstad (M)

2:a vice ordförande Tekniska nämnden

Stefan Lindh (M)

Ledamot Tekniska nämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel