Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skillnaden i ord bygger en förskjutning i värdegrunden

Annons

Vi går nu mot juletid med julklappar och julfirande. Julen är något som är så mycket mera än ett kommersiellt arrangemang, det är i grunden byggt på fina kristna traditioner som samlar familj, vänner och bekanta för samvaro. Det är en högtid vars innebörd bygger på generositet, öppenhet, omsorg och kärlek. Detta har inte kommit från tomma intet under 1900-talet och fram till i dag, utan detta har byggts upp under lång tid. Julen är en del av vårt kristna kulturarv och det är en del av Sveriges historia som behöver värnas och något som vi ska känna stolthet över.

Vi kan med oro på senare år se att delar av svenska traditioner ifrågasatts och vissa politiska krafter gör sitt bästa med att förneka, förtränga eller förvränga det som är svenska traditioner och en del av kulturarvet.

Kristna värderingar och traditioner har byggt en kultur under 100-tals år till det demokratiska fria samhälle vi står i i dag och tar för givet. Vi har tack vare dessa värderingar en kultur och värdegrund som inkluderar och stärker gemenskapen och samhörigheten. Men vi kan inte ta den för given.

Vi kan med oro på senare år se att delar av svenska traditioner ifrågasatts och vissa politiska krafter gör sitt bästa med att förneka, förtränga eller förvränga det som är svenska traditioner och en del av kulturarvet.

Ett exempel är vad vi kan läsa i Skolverkets förslag till nya kursplanen som är på remiss, där föreslås att benämningen Bibelns tas bort som referens i kursplanen. Det är ett förkastligt förslag som, tack och lov, förmodligen inte går igenom i riksdagen.

Tidigare har även skolavslutningar i kyrkan och luciafirandet ifrågasatts och blivit omdebatterat, trots att det är fullt möjligt att genomföra utifrån befintlig läroplan, om man vill, och framför allt, så är detta en viktig del och inslag för att befästa vårt gemensamma kulturarv. För oss är dessa kristna traditioner en viktig del av vår historia och vårt kulturarv, en grund som varit förutsättningarna för att skapa ett inkluderande välutvecklat demokratiskt samhälle.

Vi ser även en tydlig förändring i språkbruk som styr oss i en helt annan riktning, en del tycker det är bagateller, men små förskjutningar riskerar att bli som berättelsen om ”grodan som kokas”, man märker inte vad som sker med de små små steg som ständigt tas.

Ett exempel är det att kommunen nu valt att kalla den årliga julbelysningen för vinterbelysning, något som visar på en värdeförskjutning. Vi skulle se det som mycket bra om kommunen återgår till att benämna belysningen som upplyser staden under vintertiden för julbelysning. En för många kanske obetydligt ord, men i det långa loppet en mycket värdefull markering, för ord har betydelse.

Ibrahim Onar (KD)

ledamot i Västerås kommunfullmäktige

Samuel Stengård (KD)

ledamot i Västerås kommunfullmäktige

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel