Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Skottlossningarna bör innebära ett uppvaknande

Annons

Den senaste tidens skjutningar i staden bör vara ett uppvaknande för den politiska majoriteten i Västerås. Vi måste sjösätta effektiva insatser för att öka tryggheten och säkerheten på Västerås gator.

Västerås är en del av en större problembild. Under 2018 lämnade över 300 skjutningar 45 döda och 135 skadade i landet.

Skjutningarna i sig är polisiära ärenden. Vi politiker har dock ett ansvar gällande det förebyggande arbetet.

Jag har debatterat brottsprevention vid åtskilliga tillfällen och upplever ett starkt motstånd från delar av vår politiska majoritet i Västerås. Motståndet yttras främst från Miljöpartiet gällande kameraövervakning och fler patrullerande väktare. Det innefattas av det som kan benämnas som situationell brottsprevention och bygger på att påverka en eventuell gärningsmans rationella riskbedömning att komma undan med ett planerat brott. Här ingår även andra åtgärder som exempelvis hårdare straff i avskräckande syfte, det får vi vända oss till våra företrädare i riksdagen för.

Situationell brottsprevention bör vara ett centralt åtagande för en kommun, här kan Västerås stad bli bättre. Det i kombination med social brottsprevention kan förhoppningsvis motverka brottslighet, öka tryggheten och rädda många liv.

Sverigedemokraterna tar detta på allvar. Vi har dels fått en motion bifallen som behandlar social brottsprevention i form av att öka förståelsen för polisens roll i Västerås skolor. Vi gör även stora satsningar i våra senaste budgetförslag. Vi har avsatt 15 miljoner för en trygghetssatsning med fokus på situationell brottsprevention genom exempelvis utökad kameraövervakning. Det avslogs dock av de styrande politikerna i Västerås.

Efter de senaste händelserna i Västerås vore klädsamt av majoriteten blicka tillbaks på Sverigedemokraternas förslag och fundera ett varv till. Av med silkesvantarna och visa handlingskraft, lämna annars över stafettpinnen till oss som har viljan att ta tag i problemen.

Emil Thessén, gruppledare och oppositionsråd, Sverigedemokraterna Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons