Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skyddsombuden räddar liv

Varje vecka dör någon till följd av sitt arbete och var tredje dödsolycka i byggbranschen sker på arbetsplatser där skyddsombud inte har tillträde. I början av året la den socialdemokratiskt ledda regeringen fram ett förslag på riksdagens bord som handlar om en utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud, vilket innebär att de skulle få möjlighet att besöka fler arbetsplatser. Den lokala samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare på arbetsplatsen är väsentlig för arbetsmiljöarbetet och den svenska modellen. Nu har dock en borgerlig majoritet i riksdagen fällt förslaget. Det är djupt beklagligt att en majoritet i Sveriges riksdag vägrar inse vikten av detta förslag. Ytterst handlar det om liv och död. Sverigedemokraterna anser till och med att de regionala skyddsombuden borde avskaffas. Det är helt fel väg att gå. För oss socialdemokrater är det otänkbart att tumma på arbetsmiljön – särskilt i dessa kristider. Nu mer än någonsin behöver vi säkra arbetsplatser.

Det är tyvärr inte länge sedan en byggnadsarbetare omkom på sin arbetsplats i Västerås. Han ramlade ner från ett tak, troligtvis på grund av bristande skyddsrutiner. Kedjan av underentreprenörer var komplicerad och på den förolyckades företag hade inte det regionala skyddsombudet tillträde. Med den lagstiftning som den socialdemokratiskt ledda regeringen föreslår hade ett regionalt skyddsombud kanske kunnat förebygga denna tragiska olycka.

Coronakrisen visar med all tydlighet att det lokala arbetsmiljöarbetet är avgörande. Inom äldreomsorgen ser skyddsombuden exempelvis till att medarbetarna har rätt skyddsutrustning. Konsekvenserna av bristande utrustning är förödande. I frontlinjen mot Covid-19 står hundratusentals anställda inom vård och omsorg som sliter, tar hand om våra nära och kära och räddar liv. De ska aldrig behöva känna sig rädda för att gå till jobbet. Deras insatser är ovärderliga – inte minst i dessa dagar. De ska känna sig trygga på sina arbetsplatser.

I det starka samhället ska ingen ska behöva bli sjuk, skada sig eller dö av jobbet. Vi socialdemokrater kommer outtröttligt fortsätta kämpa för en trygg och säker arbetsmiljö, för att svenska löntagare ska kunna komma hem efter jobbet - friska och hela. I det arbetet är de regionala skyddsombuden helt avgörande.

Socialdemokraterna i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Åsa Eriksson, riksdagsledamot och facklig ledare för (S) Västmanland

Majlene Westerberg, ordförande LO Mellansverige

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel