Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Slå vakt om det fria ordet och demokratin

Annons

Det är mycket som vi tar för givet. Vi är vana att slå upp VLT till morgonkaffet, eller att efter jobbet sätta oss framför tv:n och titta på Aktuellt och senare på kvällen kolla in Uppdrag granskning och debattprogrammet Agenda. Och förstås fredagsunderhållningen med Doobidoo och Skavlan. Men i en framtid är detta inte självklart. Ty förändringens vindar blåser snabbt.

Det som för något år sedan inte var möjligt är i dag helt okej. I valrörelsen 2018 sa Moderaterna och KD att det inte var aktuellt att samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu har både KD och Moderaterna sträckt ut en hand och inlett ett samarbete. I somras åt Ebba Busch-Thor lunch med Jimmie Åkesson i Almedalen och för någon vecka sedan hade moderatledaren Ulf Kristersson ett långt möte med Åkesson där de tyckte sig ha många beröringspunkter.

Vad har ändrats mer än att lite tid har gått? Inte är det SD, däremot har flera borgerliga partier närmat sig SD. En grundläggande fråga för demokratin är våra fri- och rättigheter som regleras i grundlagen. Dessa är i dag satta under press. Ett exempel är förslagen på neddragningar av public service. För mig och säkert för många andra är det en självklarhet att ha tillgång till en fri och oberoende radio och tv. Det är något vi vant oss vid. Men nu börjar molnen hopa sig vid horisonten.

Några Exempel: Moderaterna i Stockholms län har antagit en motion om att avskaffa public service. På SD:s landsdagar ville nästan hälften av representanterna avskaffa public service. Nu enades man istället om att begränsa och skära ned SVT och Sveriges Radio. Vid samma tillfälle framförde en av deltagarna att man borde ”låta släggan rensa i träsket”. I dag finns det en enighet mellan KD, SD och Moderaterna om att dra ned på public service.

Lokaltidningarna är viktiga som granskare av makten i landets olika delar och på mindre orter och de vitaliserar landsbygden.

Det här är mycket allvarligt eftersom åtgärderna riktar sig mot oberoende och fria medier. Dessa har en avgörande och viktig roll i en demokrati. Hur skulle exempelvis det ha sett ut i USA under Trump om de inte haft fria medier som hela tiden synat och bevakat makten? I Sverige har Dagens Nyheter under senare tid gjort flera avslöjande reportage, bland annat hela affären om Transportstyrelsen och dess bristande säkerhetstänkande.

Samtidigt med hoten mot public service fortskrider den lokala tidningsdöden. A-pressen (de socialdemokratiska tidningarna) är i stort sett borta, nu senast somnade Östra Småland in.

Lokaltidningarna är viktiga som granskare av makten i landets olika delar och på mindre orter och de vitaliserar landsbygden. Här har också den enskilde medborgaren goda möjligheter att komma till tals. Några starka lokala tidningar finns kvar, men de är inte så många. Tidningsstödet måste i första hand gå till de mindre lokaltidningarna. Som det är i dag får några stora tidningen det mesta av tidningsstödet.

De konservativa partierna vill inte bara dra ned på public service de vill även granska tidningarna. Vad skulle syftet med detta vara? Vill man kolla att de skriver rätt saker? Att man har en konservativ syn på verkligheten eller? Här finns risk för att vi i Sverige kan få en liknande utveckling som i Ungern och Polen där regeringarna lägger sig i vad tidningarna skriver. Där är redan i dag den oberoende och fria pressen hotad.

Vad behöver vi göra framåt?

Slå vakt om Sverige Radio och tv. Viktigt att vi diskuterar överallt i samhället om värdet av en oberoende radio och tv samt en fri press. Det här behöver exempelvis diskuteras bland studenterna på högskolor och universitet, på fackföreningsmöten landet runt och inom alla möjliga ideella föreningar och förstås inom partierna. Här har Västerås folkhögskola något på gång som man kallar projekt ”Demokratiambassadörer”. Tanken är att skolan utbildar sina elever men även andra i demokratins ABC. I nästa steg ska demokratiambassadörerna kunna gå ut och utbilda i sin tur föreningar och organisationer som efterfrågar det eller ha kurser på bibliotek, skolor och fritidsgårdar. Det finns säkert fler exempel på hur vi kan öka kunskaperna om demokratin och det är viktigt att vi hjälps år att sprida dem.

Ja vi behöver öka kunskaperna om vad de oberoende medierna betyder för bevarandet av demokratin. Vi kan inte bara luta oss tillbaka och tro att allt kommer att fungera några hundra år till. Nej demokratin måste hela tiden underhållas. Den är en färskvara.

Gunnar Sandström

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel