Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Slå vakt om Västerås Stads handlingsplan för offentlig konst

Replik. Den 27 september menar Terje Granberg att hoten mot den konstnärliga friheten är överdriven eller som han själv skriver ”Så illa är det väl inte”. Tyvärr har han fel. I Sölvesborgs kommun har man snävat in inköpen av den offentliga konsten till det man kallar ”klassisk konst” och Nacka kommun har följt efter med sin DNA-kodning där man vill ha en konst som är som jag tolkar det helt oförarglig. Bort med konst som är rebellisk och som uttrycker ilska och protest mot brister i samhället.

Terje Granberg säger å ena sidan att i Sverige där yttrandefrihet råder, kan konstnärer ”ställa ut sina alster i både gallerier och konstsalonger” samtidigt som han å andra sidan vill att vi inte ska behöva ”tvingas att ta del av provocerande ”konst” i det offentliga rummet.”

På Råby där jag bor finns det några exempel på konst som gör mig glad och som uppmuntrar mig varje gång jag besöker centrum. Vi har den gula blomman (Anders Hultman) vid entrén som hälsar oss välkommen vid varje besök och på vägen förbi ett äldreboende finns en vägg med glasmålningar (Katarina Werme Haid) i olika nyanser av blått som låter vår fantasi komma loss. I båda dessa fall har boende fått medverka. Sedan några år tillbaka har det pågått ett konstprojekt på Råby som heter Råby Planet. Här har vuxna och barn under konstnärlig ledning arbetat i en levande konsthall mitt i Mimerområdet på södra Råby. Det här är bra exempel på levande konst. Tyvärr finns det också exempel där de boende inte alls varit delaktiga bland annat ett plåtskåp som stod utställd på gamla Råby centrum och plåtskulpturerna på Morkullegatan.

Jag har läst Västerås Stads utmärkta handlingsplan för offentlig konst (2019-2024). Här betonar man att den offentliga konsten ska erbjuda något ytterligare och att den ska kunna ifrågasätta och skapa debatt. Den ska spegla samtiden och ge plats åt olika konstnärliga uttryck.

Slutligen vad är det som är så provocerande för Granberg? Är det Albin Amelins arbetarmålningar? Målningen Blir du lönsam lille vän av Peter Tillberg? Eller nakna kvinnoporträtt?

Vad blir kvar att köpa in efter Granbergs gallring? Grindslanten av August Malmström? Gråtande barn av Bruno Amadio? Någon av naturmålaren Bruno Liljefors målningar eller kanske målningar som föreställer någon av våra krigarkungar?

Jag vill inte ha det som i Sölvesborg! Låt oss slå vakt om en bred konst- och kultursyn! Slå vakt om Västerås Stads handlingsplan för offentlig konst!

Gunnar Sandström

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel