Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Socialdemokrater och liberaler i Västerås – kom ut ur garderoben nu

Era gruppledare tillika kommunalråd med flera i kommunstyrelsen driver nu två frågor som väckt många heta känslor i debatten, det ena är uppförandet av det nya resecentret och det andra är nedläggning av flygplatsbolaget och den instrumentella flygplatsen. Såväl den breda allmänheten som andra politiska partier har pekat på en rad omständigheter och fakta som inte stämmer överens med argumenten som framförts av de som driver frågorna.

Det här speglar, enligt min mening, lite av elitpolitikens tillkortakommande när det gäller den folkliga förankringen.

Jag vet att ni många socialdemokrater och liberaler som menar att resecentret kan moderniseras och utvecklas mera sparsamt än vad som föreslås och skissas på i de förstudier som hittills har presenterats. Ni är också många som inte är med på noterna när det gäller att lägga ner flygplatsverksamheten med följden att drygt 200 arbetstillfällen försvinner från Västerås. Inte heller att vi på samma gång blir av med flera samhällsnyttiga funktioner för hela regionen. Lägg därtill det faktum att Västerås aldrig mera har chans att få en flygplats om vi lägger ner den vi har.

I en intervju med kommunstyrelsens ordförande i Radio Västmanland hörde jag att ”offerkoftan” åkt på kommunalrådet Anders Teljebäck (s) som uttryckte sin besvikelse över att två av hans företrädare uttalat sig offentligt mot de här båda förslagen på ett kraftfullt sätt. Han menade att man inte gör så utan hanterar frågan inom partiet. Borde han inte i stället ta sig en funderare på sakfrågornas betydelse och ifall han verkligen har förankrat de här frågorna?

Det här speglar, enligt min mening, lite av elitpolitikens tillkortakommande när det gäller den folkliga förankringen, hade han lyssnat mer än han pratat i de interna diskussionerna hade han förstått att det här är så viktiga frågor att de bör hanteras med en riktigt bred och gärna tvärpolitisk förankring. När flygplatsfrågan presenterades var det i stället ”tre glada gossar” (S, L och MP) som bestämt att man nått vägs ände med flygplatsens förluster och att pengarna i stället ska användas till vård, skola och omsorg, punkt! En ganska billig retorik som varken stämmer till belopp eller ändamål. Budskapet var dessutom att ingen utredning behövs, ingen framställning till Region Västmanland om medfinansiering behöver göras och inga andra sonderingar om förändring av ägarskapet i flygplatsen är aktuella. Inte undra på att tidigare kommunalråd tar sig för pannan och undrar vad det är frågan om.

Liberalernas inställning till flygplatsen har tidigare varit positiv såvitt jag kan förstå. Vad som fått partiet att ändra färdplan i den här frågan förstår jag inte. Om det enbart är av ekonomiska skäl utan inget självändamål att lägga ner flygplatsen som kommunalrådet Brandberg uttalade sig, förstår jag inte riktigt logiken.

Varför ser man inte till helheten av flygplatsens ekonomi, jag menar de inkomster som genereras via skatter och avgifter till kommun, region och staten, där finns det ju faktiskt en utredning som visar att stadens underskott för flygplatsen är betydligt lägre än de siffror som presenterats i retoriken?

Att en nedläggning av flygplatsen inte är ett självändamål verkar inte trovärdigt när man läser i liberalernas handlingsprogram inför valet 2018, där nämns flygplatsen som ”lull-lull-satsningar” som staden inte ska ägna sig åt. Det skulle vara roligt att höra vem som varit författare till den formuleringen och likaså om frågan har diskuterats i en vidare krets av liberaler eller om det bara slunkit med i programmet.

Min slutsats är att ni socialdemokrater och liberaler som inte delar era lokala partiledningar i de här frågorna måste träda fram och aktivt säga ifrån och inte bara luta er tillbaka och göra som den berömda partipiskan vill.

Hans Johnson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel