Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Socialtjänstens tänkta besparing är kontraproduktiv

Annons

VLT har de senaste dagarna rapporterat om att den styrande majoriteten i Västerås ämnar spara pengar på många delar inom socialtjänsten. Tjänstemän samt en revisionsbyrå har kommit till slutsatsen att lämpliga besparingsområden är hjälp till hemlösa, missbrukare, kvinnor i våldsamma relationer samt barn i trauma. Allt från härbärgen till omvårdnadsboenden och kvinnojourer riskerar att läggas ned, om politikerna följer råden från stadshusets tjänstemän.

Jag jobbar själv inom skolans värld och har allt för många gånger varit med om tjänstemannauträkningar, där människor, grundläggande behov och lagstadgade rättigheter förminskats till anonyma siffror.

Om dessa neddragningar genomförs kan jag garantera att Västerås Stads utgifter istället kommer att öka betydligt de närmaste åren.

Man häpnar av förskräckelse över den iskalla kyla som genomsyrar förslaget till socialtjänsten. Förslaget visar också med all tydlighet på en stor okunnighet om hur en reaktionskedja fungerar i verkligheten, långt bort från uträkningar och diagram.

Om dessa neddragningar genomförs kan jag garantera att Västerås Stads utgifter istället kommer att öka betydligt de närmaste åren. Människor som av olika anledningar befinner sig i samhällets bottenskikt kommer naturligt att tvingas ta till mer drastiska åtgärder för att helt enkelt överleva. Det blir många ringar på vattnet.

Sjukvården kommer att belastas mycket mer, både vårdcentraler och akuten. Självmorden i staden kommer tyvärr också troligen öka. Polisens arbetsbörda och kostnad kommer att stiga markant i takt med att stölder, inbrott, förstörelse och misshandelsfall kommer att stiga i antal. Lägg till det ett stort lidande hos de många individer, som redan i dag knappt har näsan ovanför vattenytan.

Politiker brukar ibland försvara neddragningar med att ”det inte är samma pengar” när man samtidigt i andra fall kan strö skattemedel över allehanda projekt. Det stämmer naturligtvis inte. Allt handlar om prioriteringar.

I Västerås subventionerar vi äventyrsbad och flygplats med flera tiotals miljoner varje år. Inte att förglömma Mimers stora kontorshus, som ser ut att bli minst 70 miljoner dyrare än planerat. Det finns pengar, det är bara en fråga om vad man anser vara viktigast i en kommun.

I Västerås är det uppenbarligen inte viktigt att prioritera de som har sämst förutsättningar.

Västerås stad gick 80 miljoner plus förra året. Ett samhälle är inte en statisk företeelse. Ibland går kostnaderna upp för att fler människor behöver hjälp. En besparing skulle med andra ord vara att istället investera i den hjälp som får människor att komma tillbaka till ett normalt liv, bort från hemlöshet, missbruk och destruktiva förhållanden. Om A så B.

För övrigt anser jag det vara vansinnigt att vägra höja skatten som en väg till vårt samhälles inkomst. Jag avslutar med ett par citat från en man som höll ett tal i Västerås, några månader innan han blev skjuten en kall februarinatt 1986:

”Jag har fått klart för mig att den övervägande majoriteten av medborgarna här i landet håller med mig när vi säger att välfärdssamhället är något fint. Man tycker inte om förslag som försämrar människors trygghet. Hävda sin styrka utan att bry sig om andra. Det är att predika egoism. Det blir ett kallt och ödsligt samhälle att leva i. Ett ensamt samhälle.”

Tänk om. Tänk rätt.

Mats Bennbo

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel