Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sommarungdomarna utför viktiga arbeten

Svar på inlägget "Avskaffa hitte-på-sommarjobben", VLT den 1 augusti.

Ludvig Eriksson, ordförande i KDU i Västmanland, uttrycker både förakt och okunskap om feriejobbpraktiken som riktar sig främst till gymnasieungdomar. KDU anser enligt Eriksson att Västerås stad lägger alldeles för mycket pengar på sommarjobb som han tycker ska avvecklas eftersom de inte tillför Västeråsarna något.

Det här föraktet mot de 700 ungdomar som i Västerås ägnar 3-4 sommarveckor åt att faktiskt utföra ett arbete är för oss helt främmande.

Det är inga hitte-på-jobb. Ungdomarna utför riktiga arbetsuppgifter som har betydelse för västeråsarna, men också förstås för dem själva. För pengarna de tjänar, för arbetserfarenheten de får och för den personliga utvecklingen.

I år har till exempel 163 ungdomar jobb inom fastighetsskötsel, 100 ungdomar har tillverkat skyddsutrustning åt vården på Västerås flygplats, 16 har ägnat sig åt skräpplockning, 73 har jobbat inom barnomsorg, 14 inom administration, 32 har varit sommarvärdar (till exempel på badplatser), 35 unga har fått chansen att starta ett eget företag och förverkliga en egen affärside, 33 unga som inte har gått ut gymnasiet med fullständiga betyg har fått utbildning och handledning för att ta fram en personlig handlingsplan för framtida studier och arbete.

Vanligtvis tar vård och omsorg emot ett 100-tal sommarungdomar som brukar vara ett väldigt uppskattat inslag bland de äldre på vårdboendena. Men på grund av covid-19-pandemin kunde vård och omsorg tyvärr inte erbjuda några feriejobb-praktik platser i år.

För oss kan även utövande av kultur som roar, oroar och väcker känslor vara ett arbete som skattepengar ska gå till, det är till och med viktigt.

69 unga har fått sysselsättning inom turism och kultur. En del av dessa har fått i arbete att sprida kultur till västeråsarna. Det är bland annat det som Ludvig Eriksson tycker är hitte-på-jobb. Är det så han ser på alla andra kulturarbetere också? Vill kristdemokraterna avskaffa Västmanlandsteatern och Västmanlandsmusiken också?

För oss kan även utövande av kultur som roar, oroar och väcker känslor vara ett arbete som skattepengar ska gå till, det är till och med viktigt.

I år var det över 2 000 ungdomar som sökte de 700 platserna inom feriejobbpraktiken. Prioriterade är ungdomar under 18 år som har svårare att få ett sommarjobb på den öppna marknad som Ludvig Eriksson vill hänvisa alla unga till.

Om ungdomarna arbetar alla sina 100 timmar som de får erbjudande om tjänar de 9 632 kronor, inklusive semesterersättning.

I år lägger Västerås stad drygt 7 miljoner kronor på feriejobbpraktiken. Vi tycker det är väl använda skattepengar. Både för att ge unga en nyttig erfarenhet och för att de utför ett viktigt arbete.

Carin Lidman (S)

ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Markus Lindgren (MP)

vice ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden och ordförande i kulturnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel