Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sossarna valde MP före en striktare invandringspolitik

Migrationsutredningen har pågått i snart ett år. Moderaterna har arbetat ­aktivt och konstruktivt för en politik som respekterar den tydliga majoritet som finns i riks­dagen och i opin­ionen för en minskad ­invandring och en stram, målstyrd och ­förutsägbar invandrings­politik. Men när avgörandets stund var inne, vek ­Socialdemokraterna (S) ner sig för Miljöpartiets (MP) ohållbara och orealistiska invandringspolitik.

Det är ohållbart att Sverige tar emot över 20 000 asylsökanden varje år – tre gånger fler än våra nordiska grannländer tillsammans. Det var inte så länge sedan S höll med om det. År 2018 gick Socialdemokraterna till val på att minska asyl­invandringen. Så sent som i januari i år sade Stefan Löfven till DN: ”Vi ska visa att antalet asylsökande blir ­färre – rejält många färre”. Men när S klev in i förhandlingarnas slutskede, hade de med sig ett bud på ett riktmärke där dagens ohållbara invandringsnivåer ­l­igger kvar. Från det budet rörde de sig inte en milli­meter. Om man inte ens har ambitionen att minska invandringen – då saknas förutsättningarna för en uppgörelse med Moderaterna.

I stället för en invandring som beaktar Sveriges ­begränsade mottagnings­kapacitet och integrationsförmåga, får nu MP:s naiva och ohållbara invandringspolitik styra. I stället för ­åtstramningar blir det lättnader.

Förutom alla väljare som röstade för något annat, är förlorarna på den gröna ­invandringspolitiken alla de som har kommit till Sverige för att stanna, men som har fastnat i ett brutalt utanförskap. En majoritet av de som kom till Sverige mellan 1990 och 2016 är i dag inte självförsörjande. Var femte utrikesfödd är arbetslös. ­Bidragsberoende, trångboddhet och hopplöshet breder ut sig. I det rödgröna Sverige riskerar en ny ­utrikesfödd underklass att permanentas.

Ett volymmål på nordiska nivåer skulle innebära ett kraftfullt styrmedel för ­politiken att dels vidta de åtgärder som krävs för att minska invandringen, och dels vara redo att vidta ­ytterligare åtgärder om ­volymmålet riskerar att överskridas. Strikt familjeåterförening med försörjningskrav, ett väl fungerande återvändande och krav på att man måste arbeta för att få full tillgång till välfärdssystemen är åtgärder som måste komma på plats om invandringspolitiken ska vara långsiktigt hållbar. Allt detta sade S nej till.

I arbetet för en lyckad integration är detta ett förlorat år. Moderaterna kommer fortsätta jobba hårt för att 2020-talet inte ska bli ett nytt decennium av ohållbar invandring och misslyckad integration. Tyvärr valde S makten och MP före Sveriges bästa.

Maria Malmer Stenergard (M)

Migrationspolitisk talesperson

Åsa Coenraads (M)

Riksdagsledamot Västmanland

Mikael Damsgaard (M)

Riksdagsledamot Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel