Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Staden som är i konflikt med invånarna

Nuvarande Kyrkbacken bebyggdes i början av 1970-talet. Stadsplanen som antogs 1965 innehöll ett flertal tomter i de centrala delarna som var så små att någon uppställningsplats för bil inte kunde rymmas. Parkeringsplatser skulle i stället anordnas i ytterkanten av området.

För att få byggnadslov fick tomträttsägarna teckna ett parkeringsköp med staden. Staden ställde då sig som garant för att en parkering skulle anordnas. För detta fick tomträttsägarna underteckna en ”Förbindelse” att avsätta 6 600 kronor för tillkomsten av en sådan parkeringsanläggning på Kyrkbacken. I dagens penningvärde motsvarar detta cirka 70 000 kronor.

Från början var avsikten att ett parkeringshus i två våningar skulle byggas på tomten Felix 12 samt garage byggas på tomten Fingal 7 för att ge plats för 100 bilar. Kostnaden för detta skulle täckas av de avsättningar som ett 20-tal nybyggare blev tvingade till för att få byggnadslov. Nu blev det inte så. Endast 35 platser och därtill 18 gästplatser arrangerades på Felix medan Mimer roffade åt sig garagen på Fingal. Det hela slutade med att kommunstyrelsen beslutade att kostnaden för var och en nybyggare skulle reduceras till 3 400 kronor. Därmed skulle fastighetsägare som avlagt detta belopp ha rätt att hyra bilplats.

Som ny ägare till en av tomterna har jag först blivit uppsagd från garage i Fingal eftersom Mimer nu äger tomten och bara hyr ut till egna hyresgäster. Sedan har jag förvägrats hyra bilplats på Felix.

Vid kontakt med Västerås stad har man förklarat att parkeringsköpet är personligt. Det är endast de som betalat parkeringsköpet som kan åberopa rätten att hyra. Så här 50 år efteråt är alla de första fastighetsägarna döda eller avflyttade. Staden har således låtit ett 20-tal fastighetsägare finansiera uppbyggnaden av den nuvarande parkeringsanläggningen men förvägrat den efterkommande fastighetsägaren rätt att hyra.

Om jag vill anföra en annan tolkning av ”Förbindelsen” får jag stämma staden inför Tingsrätten. Så behandlar man invånarna i Västerås.

Jan Smede

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel