Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stadens härskar-trojka – lär av historien

Svensk demokrati nådde sin höjdpunkt under 1970-talet – så ock i vår gurkstad; då hade politikerna fortfarande kontakt med folkdjupet. Sen dess har den folkstödda politiska makten urvattnats och majoritet blev en fråga om ’väder och vind’. 

Nu regerar tre härskare uppbackade av sina politiska kadrer samt med hjälp av ett icke obetydligt antal stadshusstrateger jämte fristående hungriga entreprenörer. Det görs affärer. 

Vi äldre minns när Kyrkbacken skulle jämnas med marken för nya moderna bostadskvarter. Men det var i en tid då hembygdsföreningarna hade mod i barm och folket hade klackjärn att sätta i backen.

Som industristad växte Västerås i stadig medvind, vilket manifesterade sig i ett imponerande Stadshus med omdebatterat klocktorn. Oaktat ASEA blivit ett schweiziskt ABB och att Metallverken diversifierats så tycks man nu vilja manifestera ännu ett rekordbygge med hjälp av ’batterivindar’: Sveriges märkligaste tågstation. 

Lär av historien heter det. Vi äldre minns när Kyrkbacken skulle jämnas med marken för nya moderna bostadskvarter. Men det var i en tid då hembygdsföreningarna hade mod i barm och folket hade klackjärn att sätta i backen. Vår tämligen själlösa ’bonnhåla’ – bandy är undantaget – sökte ändå bli sedd genom stordåd: Cityringen, P-huset Punkt och Skrapan. Dock har marknaden eget liv och skapar centra i alla väderstreck så nu får vi City-Porten med en 4-filig Mälar-Aveny kantad av palmer! 

Allt är inte skit i vår håla. Behovet av motorväg österut löstes bra; staden lånade upp pengar så att de färdiga E18-ritningarna kunde förverkligas.

De flesta stordåden floppade emellertid och Kokpunkten som ’folk ville ha’ – får vi någonsin där se en riktig revisionsrapport över tid? 

Politik i sina bästa stunder är beundransvärd. Men då Björnön skövlats och Putin fått sin ’spion-kyrka’ då läggs Stockholm/Hässlö-fältet ner. Måttfull stadsplanering utifrån folks behov kommer på skam. Skryt och käbbel skapar stationshus som måste rivas då en skvader bara minner om politiska gräl.

Den nuvarande pragmatiken är varken kreativ eller demokratisk – den är ett sätt att undgå jobbiga förhandlingar genom att låsa en faktor och då ’bägaren är full’ får beslutet gå i verkställighet. Snart ersätts härskar-trojkan helt av AI, alternativ intelligens.

Ingvar Selin  

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel