Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Staten mot Kapitalet

Det vore en ny och uppdaterad version av Ebba Gröns klassiska punkdänga. Ja, jag är vänster och nej, jag tror inte att marknaden kommer att lösa alla våra problem. Med det sagt tycker jag inte att ABB med Investor och Cevian Capital i spetsen är speciellt finkänsliga när de väljer att ge sig själva miljarder. Inte miljoner, det vore alldeles för lite för deras utmärkthet, utan miljarder kronor.

Om vi bortser från att jag inte tycker att det är okej att få sådana bonusar överhuvudtaget är det helt orimligt att ta det beslutet mitt i en kris. Kunde ni inte ha skjutit upp utdelningarna till efter att samhället har slutat blöda pengar?! Är inte det kutym? Nu känns det som att vi brinner skoningslöst och Wallenberg och Gardell står och fimpar feta cigarrer på våra sönderbrända kroppar. Är jag arg? Ja. Tycker jag att det här är själva definitionen av svinighet? Självklart!

Här någonstans borde jag för sakens skull försöka se det här från deras sida. Från miljardärernas sida. De har kämpat hårt och jobbat ännu hårdare. De förtjänar förmodligen en liten extra slant för sitt hårda arbete.

Jag jobbar som transporttekniker (läs vaktmästare) på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Vi har det lite jobbigt just nu. Det är väldigt mycket mer att göra för oss och vi jobbar uppskattningsvis dubbelt så mycket som före covid-19. Om vi leker med tanken att mitt hårda jobb kanske skulle generera dubbelt så mycket i lön skulle jag tjäna 46 000 kronor i månaden. Det är väldigt mycket pengar för mig som tjänar 23 000 i vanliga fall. Nu kommer mitt arbete absolut inte att belönas med en pengabonus, men vi har faktiskt fått en låda godis i personalrummet och lite lyxigare mackor till frukosten på fredagar. Skulle inte det vara en bra lösning för våra kära företagsgiganter?

Får jag föreslå att vi som samhälle skramlar till en låda plockgodis till Wallenberg. Jag tror att han, precis som en vanlig arbetare som jag, skulle uppskatta den lilla bonusen i tillvaron. För vem gillar inte godis?

Då skulle vi kunna ta de där miljarderna och lägga dem på vården eller kanske på småföretagen som kommer att konka annars?

Men nu ska jag inte raljera, för vem tycker egentligen att vänstervärderingar och socialism är en bra idé? I ett land där marknadsekonomin styr får vi skattebetalare hacka i oss att miljardärer ger sig själva fler miljarder. Magdalena Andersson kan klaga allt hon vill. Jag köper inte att Socialdemokraterna tycker att det här är ett problem. Inte efter år och år och år av att driva en politik som gynnar övre medelklassen och uppåt.

För om man hävdar att man är socialist så ska man vara det i de bästa tiderna och de sämsta tiderna.

Jag är inte ens lite troende men jag hoppas vid Gud att den här krisen kommer att föra oss närmare och att socialism blir mer norm än dröm.

Michael Hedlund

Fotnot: Rubriken anspelar på "Staten och kapitalet", som spelades in 1980 av Ebba Grön och som är en cover på Blå tågets "Den ena handen vet vad den andra gör" som kom 1972 (red:s anm).

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel