Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Statligt huvudmannaskap för skolan mer aktuellt än någonsin

Företrädare för Lärarnas riksförbund lyfter i debattinlägget "Lärarna kräver en statlig skola", VLT den 14 maj, upp den utredning som nyligen presenterades kring ökad likvärdighet i skolan. Jag instämmer i er problembeskrivning, i synnerhet när det gäller den fortsatt oroande kunskapsutvecklingen där allt fler elever lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasieskolan.

Sommaren 2019 var det 15,7 procent av landets nior som inte uppnådde behörighet. Vårterminens underlag har inte kommit ännu, men jag får indikationer som visar att utvecklingen går åt fel håll. Till detta tror jag att resultaten kan komma att bli ännu sämre på grund av corona som påverkat, inte bara undervisningen, utan också elevernas närvaro.

Dessutom ser vi en bekymmersam utveckling med fler obehöriga lärare som undervisar, i synnerhet i områden och på skolor där läget är som tuffast och där eleverna skulle behöva de bästa pedagogerna. Detta är en prioriterad fråga som vi lyfter.

Den utredning som den S-ledda regeringen tillsatte 2018 och som nu avslutat sitt arbete pekar på ett antal viktiga områden att justera till exempel frågan om kötid, antagning och aktivt skolval. Men det LR efterfrågar om statligt huvudmannaskap finns inte med. Däremot kommer frågan att utredas nu efter krav från Liberalerna då vi fått in en punkt i Januariavtalet.

Förhandling om utredningsdirektiven pågår just nu mellan oss och regeringen. Ska vi öka likvärdigheten, kvaliteten och säkra tillgången på utbildade behöriga lärare i hela landet – och inte minst skapa bättre villkor utifrån resurser som styrning då måste staten bli huvudman för skolväsendet. Det gäller undervisningen som lärarna.

Kommunaliseringen har förutom att den bidragit till skillnader i kvalitet och politisk ambition även resulterat i att läraryrkets status sjunkit. Vi hoppas att LR inte stannar vid delen om ökad statlig styrning och ökat ansvar för finansieringen av skolan. För första gången sedan kommunaliseringen 1989 är frågan om statlig skola åter aktuell på riktigt i skolpolitiken och det är ett resultat av Liberalernas arbete.

Ett beslutsunderlag kommer att tas fram under mandatperioden, därefter återstår att fortsätta söka stöd för vår linje innan det slutligen kan införas. En reform som en majoritet av lärarna, rektorerna som medborgarna efterfrågar och stöttar.

Roger Haddad (L)

Liberalernas skolpolitiska talesperson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel