Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stöd flyktingar här och i läger

 
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

“Mankind must put an end to war before war puts an end to mankind.” John F Kennedy.

Världen plågas av inbördeskrig, som orsakar ökad flyktinginvandring i många länder. Men de ansvariga är inte beredda att ta ansvar.

Många undrar varför de riskerar sina liv. Frågor som vi borde fråga oss är i stället: ”Hur är livet i flyktinglägren? Finns det hopp, eller en anledning att stanna kvar? När kommer kriget att sluta och när kan man åka hem och till vad?

Många frågor, några som är omöjliga att svara på.

Det finns mycket som kan göras för att hjälpa flyktingar både i Sverige och utomlands.

För att hjälpa dem som är kvar i grannländerna kan vi: starta projekt som hjälper, uppmanar, utbildar och ger hopp. Många flyktingar är välutbildade och kan användas för att förbättra livet i flykting-lägerna.

• Man kan anställa dem, erbjuda kurser, praktik-platser, starta förskolor, skolor, gymnasieskolor och till och med ett universitet.

• Man kan starta kliniker och anställa läkare, sjuksköterskor, barn-morskor eller psykolog.

• De kan odla mat och föda upp djur. Komjölk och getmjölk är bra för små barn.

• De kan skörda solenergi och vindkraft och använda energin för att driva olika verksamheter, eller starta biogasprojekt.

• Man kan starta återvinning och återanvändnings projekt genom att insamlingsprojekt i Europa och Afrika.

• Man kan ta hjälp av flyktingar för att bygga och sätta upp enkla och praktiska byggnader som ett bibliotek, eller en nöjes/idrottshall, där folk kan dansa, sjunga, sporta, se filmer eller träna.

Många flyktingar hör historier om livet i Europa. Det är viktigt att vara ärliga med dem.

Berätta om människosmugglarna och om de som har mist livet på vägen till Europa. Förklara att man försöker att hjälpa så många som möjligt, men det är omöjligt för alla att kunna åka och bo i Europa. Erbjud andra rimliga sätt att ta sig lagligt till Europa.

För att hjälpa flyktingarna som är här, behöver vi:

• Skapa mera praktikplatser efter utbildning.

• Arbetsförmedlingen kan starta välorganiserade volontärprojekt som hjälper flyktingarna att få erfarenhet och komma in på arbetsmarknaden. De kan hjälpa kommunen och samhället genom att erbjuda olika tjänster, som hjälp till äldreboende, hemtjänster, dagmammor, barnvakt, personlig assistans, data/IT, konsult eller sjukvård .

• Man kan bygga om tomma byggnader och bostäder med hjälp av flyktingar och minska konflikt i stora städer genom att återuppliva glesbyggda städer. De kan driva egna företag, skolor, skönhetssalonger, kliniker, eller livsmedelsaffärer. De kan odla mat och föda upp djur.

• Flyktingar från Syrien behöver ha samma krav som andra invandrare och flyktingar som ansöker om uppehållstillstånd. Man får först ett tillfälligt uppehållstillstånd. Innan detta har gått ut, bör det finnas möjlighet att ansöka om ett permanent uppehållstillstånd, om man har möjlighet att försörja sig själv och är integrerad i samhället, eller förlänga uppehållstillståndet igen.

Nu ger man istället permanent uppehållstillstånd direkt och detta löser inte problemet. Det kan minska motivationen att anstränga sig och ökar konflikter.

• Angående säkerhetshot vet man inte heller vilka som gömmer sig bland flyktingarna och tar sig in. Sverige behöver gå med i Nato, för att se till att Sverige kan hantera alla former av hot, både internt och externt. Det är bäst att ta det säkra för det osäkra.

• Tillåt och uppmuntra vuxna eller familjer att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

För att försöka stoppa krig kan vi:

• Förhandla och försöka att få de ansvariga att stoppa kriget och ta ansvar. Vi kanske måste välja mellan pest och kolera.

Vi måste lägga fram andra alternativ på förhandlingsbordet, som att återinföra landsförvisning, föreslå maktdelning, eller dela upp inbördeskrigs drabbade länder om maktdelning är omöjlig. Många är rädda att hamna hos krigsförbrytartribunalen i Haag. Inför Nato-skyddade säkerhetsområden.

Just nu verkar vi försöka fylla på en hink med ett stort hål i botten. Utan att stoppa krigen kommer vi aldrig att lyckas. Vi sitter i samma båt.

“Change will not come if we wait for some other person, or some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek.” President Barack Obama.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel