Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stoppa den turkiska ockupationen

Sedan de kurdiska demokratiska självstyrande områdena i norra och östra Syrien (DASA) etablerades har gränsen mellan Turkiet och norra och östra Syrien varit mycket säker, och inga väpnade aktioner mot Turkiet har skett från dessa områden. I USA-ledda samtal nyligen mellan den Turkiska staten och de självstyrande områdena har de Syriska Demokratiska Styrkorna (SDF) tydligt visat sin villighet att verka för en långvarig fred.

Vita Husets nya uttalande har brutit det avtal som förhandlats fram mellan DASA och den turkiska staten. Genom detta uttalande har USA uppenbart övergett kurderna, vilket leder till att ett område som, tills nyss, varit en oas av stabilitet och fredlig samexistens nu kommer att kastas in i ytterligare en period av blodig konflikt.

Erdogan och hans auktoritära regim representerar totalitär diktatur, militarism och våldsam förföljelse av minoriteter så som kurder och deras allierade i norra och östra Syrien. Mer än 11 000 män och kvinnor från säkerhetsstyrkorna i norra och östra Syrien gav sina liv för att befria regionen från ISIS, för att skydda civilbefolkningen och ge dem en ljusare framtid, och över 22 000 till sårades i denna segdragna konflikt. Genom dessa offer skyddades resten av världen från ISIS brutalitet.

En Turkisk invasion av området kommer att skapa en grogrund i vilken ISIS kan återfödas och återigen begå sina brott mot mänskligheten, återigen bli ett hot mot hela mellanöstern, Europa och världen, återigen orsaka oerhörda förluster och förstörelse, återigen tvinga miljontals att fly sina hem.

Därför uppmanar vi världens samfund och organisationer att ta ställning mot den turkiska ockupationen och etniska rensningen av kurder i norra och östra Syrien på den 12 oktober 2019.

Kashal Mahmoud

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel