Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stoppa solcellsboomen

Svensk Solenergis vd tycker i en debattartikel, "Låt inte solcellsboomen bromsas av corona" i VLT den 20 april att det under coronakrisen är dags för regeringen att låta alla berättigade få solcellsstöd även om bidragspotten är slut.

Det tycker inte jag. Att producera solenergi i Sverige kostar i dag ca 1,50 kr/kWh, vilket är tre gånger dagens elpris (0,5 kr/kWh) på Nordpool, en marknadsplats som används av bland annat Mälarenergi.

Förra veckan, när det blåste mycket, var Nordpoolpriset nere på 0,2 kr/kWh, det vill säga en åttondel av solenergikostnaden.

Att Solenergis vd då, med oblyg hänvisning till krisen, kräver utökning av subventionerna är inget att förvånas över. Påståendet att solenergi skulle leda till lägre elpriser är dock ett rent falsarium. Subventionerna behövs ju för att annars blir det ingen solenergi installerad. Hur man än vrider och vänder på det hela kommer solenergipriset i Sverige aldrig att bli lägre än 1 kr/kWh och därmed en förlust för samhället.

En förutsättning för att husägare ska vilja satsa på solceller är att de just nu, utöver installationsbidrag, subventioneras av oss övriga med 60 öre för varje kWh de kommer att producera.

I de vargatider som väntar oss efter pandemin blir det viktigare än någonsin att satsa på verkligheten och se till avsluta den symboliska energipolitik som nu fått råda alltför länge.

Ove Wilder

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel