Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stora satsningar på nya skolor planeras

Svar på insändaren “Hur agerar Grundskolenämnden kring lokalfrågan för grundsärskolan?”, VLT den 18 november.

Under flera år var planeringen av skollokaler eftersatt i Västerås kommun och det märks på olika sätt i skolan oavsett om det gäller grundskolan eller grundsärskolan. I början av mandatperioden har vi etablerat ett stort antal paviljonger för att komma tillrätta med trångboddheten men det är bara en tillfällig lösning i väntan på permanenta lokaler. 

I den investeringsbudget och plan för skollokaler som grundskolenämnden arbetar med finns de kommande åren stora satsningar på nya skolor bland annat en utbyggnad av Ekbergaskolan där särskolan och träningsskolan kommer att få nya och större lokaler. 

Nämnden ser också över lokalbehovet i stadens västra delar och har särskolan med som en del i det arbetet. För oss som företrädare för majoriteten är det viktigt att särskolan samlokaliseras med ordinarie grundskolor lokalmässigt. Den plan vi har för utbyggnad av skollokaler kommer därför även ge mer lokaler för grundsärskolan. 

I sin insändare tar “Speciallärare i grundsärskolan” upp en fråga om att kommunen “ger” bort Storängsskolan till en privat aktör. Vi vill kraftigt dementera detta påstående. Västerås stad ger inte bort lokaler till privata aktörer. Storängsskolans tomt kommer däremot genom fastighetsnämnden att säljas till en aktör som vill utöka sin skolverksamhet. Innan försäljning görs alltid en markvärdering. Denna försäljning bidrar på ett positivt sätt inte bara ekonomiskt utan också verksamhetsmässigt till staden.

När vi de kommande åren står inför miljardinvesteringar i skollokaler behövs dessa medel och vi är övertygade om att den privata aktör som vill köpa marken där Storängsskolan ligger i dag kommer bidra på ett väldigt bra sätt till skolstaden Västerås.

I närområdet etablerar vi Mälarparkskolan som kommer öppna till hösten och vi bygger ut Ekbergaskolan. 

På högstadiesidan pågår planerna för en ny skola vid bryggeritomten (Herta), Önstaskolan får mer lokaler och vi flyttar tillbaka årskurs sex till mellanstadieskolorna vilket frigör ytterligare platser på högstadieskolorna. 

Vi kan alltså försäkra “Speciallärare i grundsärskolan” om att vi har en plan och på intet sätt glömt bort särskolans behov av skollokaler. 

Anna Lundberg (L)

ordförande grundskolenämnden

Staffan Jansson (S)

förste vice ordförande fastighetsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel