Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Surahammar behöver ett bättre företagsklimat

Lennart Lind fortsätter sin oseriösa kamp för någonting han enbart verkar ha mycket tyckande kring! För att ge honom lite mer kunskap vill jag bara berätta att vi i kommunens revisorsgrupp gav år 2018 ett uppdrag till ett neutralt konsultföretag KPMG att granska kommunens företagsklimat. Rapporten kan Lennart enkelt plocka upp på kommunens hemsida/Demokrati & Politik/Kommunrevisorerna/Revisionsrapporter/Rapporter 2018/Rapport Granskning Näringslivsarbetet. I det fall Lennart verkligen är intresserad av detta ämne ser jag helst att de kommande diskussionerna går ut från något seriöst material. Allmänt tyckande blir aldrig mer än allmänt tyckande!

Rapporten initierades av oss revisorer eftersom vi fått information om att kontakterna mellan företagen och kommunen inte var tillfredsställande. Rapporten visade också på åtskilliga brister och kom med en hel del förslag. Den var dock inte alls så negativ som Lennart Lind vill ge sken av. Till detta kommer att Therese Killander därefter har anställts på kommunen som näringslivssekreterare och att det nya kommunalrådet Johanna Skottman har visat stort intresse för dessa frågor.

Det finns två verksamheter som analyserar och jämför näringslivsklimatet i Sverige – SKR Sveriges kommuner och Regioner samt Svenskt Näringsliv. SKR:s mätning genomförs inom de fem myndighetsområdena Brandtillsyn, Bygglov, Markupplåtelse, Miljö- och hälsoskydd och Serveringstillstånd, således de frågor där kommunerna har lagstadgade skyldigheter. De som svarar på denna enkät är alla de företag som haft ett ärende med kommunen. KPMG säger följande: ”När det gäller NKI totalt (det sammanfattande resultatet) hamnar Surahammars kommun på plats 16 av de 159 kommuner som ingick i 2017 års mätning. Surahammars NKI var 78 år 2017. Den kommun som hade högst NKI totalt hade 92 medan den som hade lägst hade 56. Genomsnittet för samtliga 159 kommuner var 71.” Som jämförelse kan nämnas att Västerås NKI låg på 75!

Rörande Svenskt Näringslivs enkät säger KPMG följande. ”Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet måste enligt vår uppfattning tolkas mot bakgrund av det faktum att Svenskt Näringsliv är en intresseorganisation som har en viss politisk agenda som styr verksamheten och till viss del även påverkar bedömningsgrunderna för rankingen. Dessutom baseras rankingen i viss utsträckning på statistikuppgifter och enkätsvar som kommunala politiker i begränsad, eller i vissa fall ingen utsträckning alls, har någon möjlighet att påverka. Därmed kan inte rankingen betraktas som ett objektivt mått på den kommunala organisationens arbete för att främja företagande” Surahammars kommun förefanns i denna enkät på plats 278 av de 290 kommuner som ingick i 2017 års mätning. 

Slutsatsen är ingalunda att allt är frid och fröjd. Som vanligt - problem finns och problem måste åtgärdas. Lennart , se bara till att du stöttar de lokala företagen, Johanna Skottman och Therese Killander i deras gemensamma arbete. Problem löser man tillsammans.

Kjell Wadelius

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel