Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Surahammar måste inte tyna bort

Surahammarsbor ger mig ibland bilden av att det är hugget i sten att kommunen ska tyna bort. Bilden förstärks när en chef på det största företaget i Surahammar säger att kommunen arbetar emot dem, många stora företag går med förlust och företagsklimatet ligger i absoluta bottenskiktet i Sverige. Man kan inte heller hoppas på en rättvis fördelning av landsbygdsstöd från staten, det är bara att drömma om Norges landsbygdspolitik.

Fakta pekar tyvärr på att bilden är sann och kommunen har de senaste åren inte haft personer med kunskap och kraft att ändra utvecklingen. Det gör ont att höra att sista affären i Ramnäs är nerlagd och det var inte så länge sedan det fanns bibliotek, flera affärer och så vidare i byn.

Bilverkstaden i Virsbo önskade bygga ut verksamheten på en tråkig grusplan utanför verkstaden. Svaret från kommunen var att bilverkstaden måste betalar för ändring i byggplanen (150 kronor) och därefter är det ändå inte säkert att bygget kan godkännas. En person vill köpa en ledig tomt på Persbovägen i Virsbo (tomt 2:194, 917 kvm), men får inget svar.

I Surahammar mötte jag en person som hade gett upp hoppet om att få svar på tillståndsregler om ombyggnad av lokaler till undervisning för deltagare från hela Sverige.

Det verkar tyvärr finnas många fler exempel. Jag arbetade för många år sedan med Åke Hillman (S) för att starta teknikbyn i Västerås och vi träffades under några söndagar för att planera. Åke var snabb på att lösa svåra problem och han gav mig också insikter i hur han aktivt stöttade företagen i regionen, inte minst de stora. Här var det en politiker som var orädd, hade ekonomisk känsla, industrierfarenhet och ett driv. Utan det hade det inte blivit någon teknikby (i dag Science Park) just då.

Jag har också varit med om att starta flera företag i teknikbyn och vi fick ett mycket bra stöd från tjänstemännen i kommunen, med bland annat gratis tillgång till externa lokaler. Skatteintäkten till Västerås stad från dagens teknikby är troligen betydligt större än hela Surahammars kommunala budget.

Det är inte hugget i sten att det sakta ska fortsätta att bli sämre i Surahammar, men för att vända trenden måste man bland annat skapa ett snabbt, nära och ett positivt samspel mellan de flesta politiker, tjänstemän, företag och eldsjälar i kommunen. Detta skulle ha varit genomfört för minst sex år sedan – då hade kommuninvånarna sluppit lida med bland annat nerlagd affär och dålig kommunal ekonomi. Men bättre sent än aldrig.

Lennart Lindh

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel