Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Surahammars kommun behöver ett bättre företagsklimat

Replik på Inge Larssons debattartikel Suras ekonomi inte dålig, VLT den 2 maj.

Jag uppskattar att Inge Larsson gav replik på min debatt. Min debattartikel handlar om att företagsklimatet i Surahammar de senaste sex åren har fastnat på bottenplats bland kommunerna och hur detta kan förbättras med samarbete och förståelse mellan politiker, tjänstemän och industri. Inge Larsson replik har en annan åsikt när det gäller nytta av ett bättre företagsklimat.

Varför är det viktigt att lyckas med ett bättre företagsklimat? Jo, det ger bättre ekonomi, fler invånare till kommunen och stöder lokala affärer. Om det hade förbättrats redan för sex år sedan hade ekonomin varit starkare och kanske även Coop i Ramnäs hade fått flera kunder så att de hade överlevt.

För sex år sedan skapades ett dokument om hur Surahammars företagsklimat skulle bli bättre. Den 5 februari i år, när vi hade ett uppföljningsmöte, var slutsatsen att företagsklimatet har fastnat nästan på bottenplats. Nytillsatta Johanna Skottman från socialdemokraterna var enda politikern som visade intresse för frågan. Nyanställda näringslivsutvecklaren Therese Kihlander höll i mötet och ett antal små företag. Varför inte fler kom vet jag inte, eftersom det är en viktig fråga. Något har inte fungerat de senaste sex åren för att förbättra företagsklimatet från en bottenplats (https://www.ekonomifakta.se) och detta bör diskuteras brett.

Min flytt från Västerås till vackra Virsbo resulterade i förväntad högre skatt och mindre kommunal service. Ekonomin är viktig för att hålla i gång en hygglig kommunal service och för att försvara Inge så ligger detta ansvar också på riksplanet. Att kommunen har ett överskott är bra och att soliditeten ökar är också bra men är fortfarande lägre än jämförbara kommuner.

En felaktighet i min debattartikel var påståendet att ”Svaret från kommunen var att bilverkstaden måste betalar för ändring i byggplanen (150 kronor) och därefter är det ändå inte säkert att bygget kan godkännas”. Det ska vara 150 000 kronor. Glädjande förbättring är att från och med januari i år har byggnadsnämnden i Surahammar svarat tydligt och snabbt, bra jobbat! Det är viktigt med en saklig debatt hur alla kan hjälpa till att förbättra företagsklimatet i Surahammar.

Lennart Lindh

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel