Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Surahammars kommuns industripolitik saknar politisk styrning

Annons

Om 6 år kan Surahammars kommun vara en eftertraktad kommun med snabb service, mycket bra företagsklimat, generösa byggplaner på stora tomter, flexibilitet efter omgivningens allt snabbare förändring, pragmatisk, aktiv att ragga företag, starkare ekonomi och så vidare. Det finns exempel på kommuner som har klarat av detta och nu är det dags för Surahammar att ta nästa 6-års strategiplan (skulle vara bättre att den enbart var 3 år), men vad är problemet?

Första mötet med att utforma nästa näringslivsstrategi för Surahammars kommun, blev en frågeställning för mig om det är någon idé att arbeta vidare med detta. Den sista strategin för de sista 6 åren har överhuvudtaget inte implementerats och resultatet är fortsatt dåligt företagsklimat (bland de sämsta i Sverige).

De ansvariga är de gamla politikerna.

Det verkar finnas en stor rädsla i kommunen att undvika att göra fel, så man följer regler extremt formellt och det hämmar företagsklimatet och kreativiteten.

De ansvariga är de gamla politikerna. Det som motiverade mig att delta i mötet var att snabba upp och förenkla bygglovsansökan och även att ge ett förslag på att starta en teknikby (jag initierade och var med i starten av Västerås teknikby).

Under mötets gång berättade en företagare att han har väntat sedan förra sommaren på svar ifrån kommunen på sina frågor. Dessutom att det var samma problem för 6 år sedan och enligt andra redan för 10 år sedan. Detta är enligt min mening allvarligt, eftersom det handlar om nya skatteintäkter.

Ett skräckexempel är om största företaget Uponor, med 375 anställda, flyttar till en företagsvänlig kommun, som Västerås. Det skulle betyda en hårdbantning av den kommunala budgeten och personal måste avskedas. Så mina val är, avsluta mitt engagemang i att utarbeta en näringslivsstrategi, eftersom historien har visat att politikerna inte har haft förmågan att förbättra företagsklimatet, eller ska jag tro att dagens nya politiker i Surahammars kommun är beredda att följa en näringslivsstrategi och ta erforderliga beslut för att få till ett bättre företagsklimat?

Jag önskar också att alla dokument från kommunen ska sluta att innehålla orden bruksmentalitet och jantelag som om det stoppar utvecklingen, den finns överallt.

Jag har mött så många härliga människor i Surahammar och är i dag projektledare för VirsboRUN.se för SK TRIM, där finns ingen jantelag. Vi är kreativa, bastar, springer, skvallrar och har kul.

Lennart Lindh

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel