Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svek att höja hyran under pandemin

Att höja hyran under en pandemi är ett svek mot hyresgäster och vanliga löntagare. De som har det bra ställt, de som bor i bostadsrätter och villor, fick andrum genom att amorteringskravet slopades. De kunde spara några tusen i månaden då läget på arbetsmarknaden var osäkert. Det är bra men vad hände med hyresgästernas andrum? Det uteblev till förmån för hyreshöjningar. Det tycker Vänsterpartiet är en orättvis bostadspolitik.

Den 5 juli blev förhandlingarna klara mellan bostadsbolagen och Hyresgästföreningen. I Västerås står vårt kommunala bostadsbolag Mimer för den högsta höjningen med 1,62 procent jämfört med rikssnittet som landar på 1,32 procent.

Vänsterpartiet har ställt krav om att frysa hyrorna under pandemin. Vi vet att många hyresgäster har lagt andra räkningar åt sidan för att ha möjlighet att betala hyran. Det visar statistik från Kronofogden och det är något som alla vi som har behövt vända på varje krona känner till.

Hyresgästföreningen har kämpat hårt för att pressa ner det orimligt höga yrkandet som Mimer begärde i början av förhandlingar. Hyresgästföreningen har en avgörande roll som förhandlingspart för att vi som bor i hyresrätt ska ha möjlighet och råd att bo. Det var också en av anledningarna till varför Vänsterpartiet kämpade hårt för att regeringen skulle skrota förslaget om marknadshyror. Vi vann den kampen. Vi vill se en starkare Hyresgästförening som tar kampen för schyssta hyresrätter med rimliga hyror.

Vänsterpartiet vill se en annan bostadspolitik. En bostadspolitik som rustar hyresrätter inte en politik som subventionerar rikas poolbygge och lyxrenoveringar.

Shiar Mala Said (V)

Vicktoria Bagi (V)

Dagmar Mardi (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel