Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svensk corona-bekämpning framgångsrik?

Den Svenska idén hur coronaepidemin ska bekämpas är att tillåta viruset sprida sig långsamt genom befolkningen. Regeringens linje, med råd från Anders Tegnell, Statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är att Covid-19 kan stoppas av "flockimmunitet eller en kombination av immunitet och vaccination."

Vad menar Tegnell med "flockimmunitet"? Är det en person som har fått viruset men överlevt så att andra i gruppen kan klara sig genom att få hans immunitet? Och skulle det vara riktigt sant? Kan någons immunitet användas av en annan person? Jag vet ingenting om detta, men det låter inte vettigt för mig.

Att tillåta infektionen att spridas i befolkningen kunde vara OK om det inte handlade om en dödsbringande sjukdom, eller nästan 8% dödlighet i genomsnitt förra veckan fram till i dag. Och dödligheten i Sverige är mycket högre än i våra grannländer. Det skulle vara skönt också om några av våra närmaste inte tillhör de infekterade som regeringen tillåter. Ingen vet, men ingen vill vara en av dem.

Med tanke på dödlighetsgraden för covid-19, förstår jag att det i denna typ av epidemi är oundvikligt att vi kommer förlora någon som vi känner till eller älskar. Vi kan aldrig veta vem det ska vara. Jag önskar att vi hade en pandemiexpert som också ville lyssna på andra experter också. ”Genom skicklig ledning kan du föra krig, många goda rådgivare ge seger”. (Ords.24:6)

Det är bättre att inte se många dö på grund av teorin som aldrig har testats tidigare och till och med övervunnit några sjukdomar. Vi kan inte bara sitta och vänta och räkna antal människoliv. Och även om Tegnells idé vinner, är det fortfarande många som kommer att dö. Jag hoppas att en av dem inte skulle vara de jag känner, de jag älskar eller någon i mina vänners familjer eller även mig själv. 

Jag förstår mycket väl att svenskarna med sitt vikingablod aldrig varit rädda för någon fiende. Men fienden denna gång är en osynlig fara och invånarna, enligt regeringens rekommendationer, inser inte hur farlig den är. Det är lätt att tro att det är för sent att stoppa spridningen i Sverige nu. Man kan få uppfattningen att den svenska regeringen främst tänker på jobb, arbetstillfällen och samhällets funktioner först och att faran för befolkningen kommer i andra hand.

Jag vill inte kritisera den svenska linjen hur man hanterar epidemin. Jag är bara en invandrare som har kärleksinvandrat till Sverige och inte vill se en tragedi hända under en skenbart lugn epidemi.

Pauline Sturesson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel