Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svenska kyrkan svarar

Svar på inlägget "Sälj inte Knektgården!", VLT den 1 april.

Alla enheter inom Svenska kyrkan har ett uppdrag att upprätta en lokalförsörjningsplan. Det gäller därmed även Svenska kyrkan Västerås. Syftet med en sådan plan är att få en god översiktsbild av verksamhetens lokalbehov under de kommande åren och att vid behov kunna anpassa fastighetsbeståndet både efter dessa behov och den ekonomiska verkligheten. Det övergripande målet är att säkerställa kyrklig verksamhet av god omfattning och kvalitet i Västerås också i framtiden.

Kyrkofullmäktige i Västerås fattade 2020 beslut om mål och övergripande strategier för lokalförsörjningsarbetet, och det är dessa som ligger till grund för det arbete med förslag till anpassningar som pågår just nu. Det står helt klart att Svenska kyrkan Västerås behöver minska sitt fastighetsbestånd och sina fastighetskostnader. Ännu finns inga beslut om förändringar i fastighetsbeståndet, utan endast förslag.

Faktiska beslut fattas sedan av kyrkofullmäktige och de är därmed i allra högsta grad offentliga. Innan kyrkofullmäktige fattar beslut ska ärenden beredas i kyrkorådet samt dess arbetsutskott och fastighetsutskott.

För att värna det lokala perspektivet har varje församling ett församlingsråd. Dessa har vid flera tillfällen informerats om det pågående arbetet med lokalförsörjningsplanen. I närtid kommer även alla församlingsråd att få formell möjlighet att å församlingens vägnar yttra sig kring förslagen innan beslut fattas av kyrkofullmäktige.

Daniel Eklund

domprost, Svenska kyrkan Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel