Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svenskt brandflyg innebär trygghet vid kommande skogsbränder

Sverige behöver en bättre beredskap och mer resurser för att släcka skogsbränder.

Sveriges invånares trygghet är viktig och det var inte långt ifrån att hela Norberg brann ner under den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Trots heroiska insatser från brandmän, försvaret och civila så var branden inte möjlig att stoppa. Vinden drev branden över de gigantiska brandgatorna som skapats, det som till sist gjorde att branden stoppades var omslag i vädret. Då fick insatserna effekt.

Den snabba brandutvecklingen hade kunnat stoppats om vi hade haft ett effektivt brandflyg som tidigt hade kunnat bryta förloppet.

Moderaterna är oroliga över beredskapen. Vad har de ansvariga lärt sig så här fem år efter länets storbrand? Vi har lagt ett nämndinitiativ i Mälardalens brand- och räddningsförbund till vår egen brandkår att undersöka om den kan vara en aktör för att öka resurserna avseende brandflyg.

För att hindra skogsbränder att växa sig för starka är det viktigt att i inledningsskedet kunna vattna ytorna med mycket vatten från luften.

Statens insatser detta år har varit att antalet branddepåer har ökat, det är bra, och att tio helikoptrar har kontrakterats. Tyvärr har de flesta av dessa haft en för dålig kapacitet och gjort ringa nytta i en stor skogsbrand. Civilförsvaret kommer att öka i betydelse och förebyggande åtgärder kommer att spara liv, egendom och resurser.

För att hindra skogsbränder att växa sig för starka är det viktigt att i inledningsskedet kunna vattna ytorna med mycket vatten från luften.

Sverige ska ha ett eget brandflyg med hög kapacitet. Att förlita sig på europeiska resurser är inte hållbart, vi kan inte vänta på att flyg ska anlända från södra Europa. Nyckeln till att släcka skogsbränder snabbt och effektivt är att insatserna finns på nära håll.

Den som har ledartröjan är staten och MSB, men det går för långsamt och det är för dåliga lösningar. I en tid med flera stora skogsbränder så behöver Sverige och Västmanland stå bättre förberett och rustat. 

Jörgen Andersson (M) 

Terese Pransjö (M) 

Enes Bilalovic (M) 

Stieg Andersson (M) 

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel