Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sverige behöver en ny regering som tar rättspolitiken på allvar

Den offentliga debatten rymmer inte så många frågor åt gången. Under våren har nästan all nyhetsrapportering på goda grunder handlat om hur pandemin påverkar samhället i alla dess delar.

För bara ett halvt år sedan dominerades i stället nyhetsrapporteringen av skjutningar och sprängningar mitt i svenska städer. Den politiska dagordningen toppades av frågan om hur den grova organiserade brottsligheten ska bekämpas. Den kraftiga ökningen av ungdomsrånen – alltså när ungdomar rånar andra barn eller ungdomar – visade också på hur brottsligheten tar sig allt längre ner i åldrarna.

Dessvärre har pandemin inte fått de gängkriminella att gå i karantän. Sprängningar, skjutningar och antalet dödade ligger kvar på rekordnivåer i gängkriminalitetens spår.

De ansvariga statsråden Morgan Johansson och Mikael Damberg har hållit otaliga pressträffar – gärna tillsammans med polisen – för att visa att de tar frågan på allvar. Men samtidigt som regeringen slår rekord i pressträffar slår Sverige rekord i skjutningar och sprängningar.

Det 34-punktsprogram som regeringen förra hösten menade skulle sätta punkt för gängkriminaliteten var redan från början för svagt. Nu visar det sig att en lång rad av de åtgärder som regeringen har utlovat inte heller har påbörjats. När regeringen nu dessutom vill införa fasta tidsgränser för häktningar och att gängkriminella därmed riskerar att släppas ur häktena i förtid, går det ifrågasätta om regeringen verkligen tar rättspolitiken på allvar.

För att få fler poliser och framförallt fler i yttre tjänst behöver polisyrket bli mer attraktivt. Betald polisutbildning och högre polislöner är två viktiga frågor.

Gängkriminaliteten kan inte mötas med talepunkter och intervjuer. Det krävs konkreta reformer för att vända utvecklingen.

Moderaterna har föreslagit en lång rad viktiga reformer som skulle bidra till att knäcka gängen:

För att få fler poliser och framförallt fler i yttre tjänst behöver polisyrket bli mer attraktivt. Betald polisutbildning och högre polislöner är två viktiga frågor.

Det behövs straffskärpningar för att säkerställa att livsstilskriminella personer inte skapar nya brottsoffer.

Den nuvarande straffrabatten för upprepade brott, den så kallade mängdrabatten, behöver slopas för att tydligare markera brottets allvar. Likaså behöver straffrabatten för unga vuxna mellan 18 och 21 år slopas.

Nya verktyg krävs för att klara upp fler brott, till exempel möjlighet för polisen att införa tillfälliga visitationszoner och enklare förfarande vid användning av hemliga tvångsmedel.

Det behövs också en ordentlig diskussion om föräldraansvaret. Föräldrar har ett ansvar för att uppfostra sina barn efter bästa förmåga. Här ingår också att dra upp gränser när så är nödvändigt. Allt för många barn och ungdomar rör sig ute på stan sent på kvällarna och utsätter sig själva och andra för risker, när de egentligen borde vara hemma.

Nu behövs förändring. Sverige behöver en ny regering som tar rättspolitiken på allvar.

Mikael Damsgaard (M)

Riksdagsledamot för Västmanlands län

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel