Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sverigedemokraterna vill både äta kakan och ha den kvar

Replik. Sverigedemokraterna har i två olika debattartiklar i VLT presenterat två motsägelsefulla ståndpunkter i frågan om individ- och familjenämndens underskott och de åtgärder som måste vidtas. (Den 28 september "Vad var det vi sa redan 2018?" och den 3 oktober "Vart tog humanismen vägen?")

I den första säger Sverigedemokraterna att de vill se handlingskraft för att komma tillrätta med underskottet. De vill se snabba åtgärder för att uppnå en budget i balans. I klarspråk betyder det att nämnden måste skära ner kostnader för 170 miljoner under oktober till december, för att komma i balans i år. Det är fullständigt omöjligt att genomföra om man samtidigt vill undvika katastrof för de människor som är beroende av socialtjänstens hjälp.

Tre dagar senare tycker Sverigedemokraterna inte att förvaltningen ska avbryta åtgärder som fyllt sitt syfte, utan istället låta människor ha kvar vårdinsatser de inte längre behöver.

De människor som behöver hjälp av socialtjänsten förtjänar att få rätt insatser vid rätt tidpunkt.

Det är ren och skär populism. I ena sekunden vill Sverigedemokraterna strama åt, för att i nästa sekund fullt öppna utgiftskranarna. Man vill både äta kakan och ha den kvar. Här saknas fullständigt lösningar på de problem socialtjänsten står inför. Sanningen är att Sverigedemokraterna i sin egen budget istället skär ned på individ- och familjenämnden med 20 miljoner kronor för 2020, vilket inte bara skulle ställa människor på gatan utan också lämna samhällets sköraste utan hjälp. Det är djupt oansvarigt.

De människor som behöver hjälp av socialtjänsten förtjänar att få rätt insatser vid rätt tidpunkt.

Vårt uppdrag enligt lagstiftningen, är att hjälpa människor till ett självständigt liv med egen inkomst och eget boende. Det gör vi inte genom att låta människor bo länge på tillfälliga boenden. Boendena ska vara just tillfälliga, därefter ska man flytta vidare till en annan form av boende eller egen lägenhet.

Socialtjänsten har en skyldighet att erbjuda boende till flyktingar som fått uppehållstillstånd och anvisas till Västerås. Tidigare har de, liksom andra grupper fått förstahandskontrakt på lägenheter, så kallade sociala kontrakt. Så är det inte längre. Nya riktlinjer innebär att alla sociala kontrakt är andrahandsboenden under max två år, med möjlighet till, som max en tvåårig förlängning.

Att se till att samhället är som starkast där människor är som svagast samtidigt som plus och minus ska gå ihop är en av de viktigaste uppgifter man har som förtroendevald. Vi som fått förtroendet att styra Västerås socialtjänst tar oss an den med stor ödmjukhet men också med stor beslutsamhet. Vi vet vilket ansvar vi har fått och vi är beredda att ta det. Det är Sverigedemokraterna uppenbarligen inte beredda att göra.

Ann-Louise Molin Östling (S)

ordförande

Anna Lundberg (L)

förste vice ordförande, individ och familjenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel