Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sveriges räddningstjänster är på väg åt fel håll

De fanns en tid för länge längesen, där den lille brandsoldaten kände att brandsoldater behövdes i samhället. Brandsoldaterna var omtyckta och hjältar i de flestas ögon. Brandcheferna stod upp för sina brandsoldater mot politikerna, man hade även ett stort förtroende hos stadens invånare.

Men i slutet på 80-talet och början på 90-talet hände det något på många av Sveriges brandförsvar. Det verkade som många av cheferna som utbildades och anställdes på räddningstjänsterna och SRV numera MSB, ansåg att den lille brandsoldaten bara var en kostnad för kommuninvånarna. 

Man började att tala om för politikerna att det var bättre att minska utryckningsstyrkorna för de skulle spara pengar. Om man dessutom anställde lite fler personer som förbyggde olyckor i stället så skulle kostnaderna hållas nere.

Detta har bara fortsatt att eskalera, utryckningsstyrkor minskas så att man inte ens är 1+4 = 1 befäl + 4 brandmän som är kravet för rökdykning, brandstationer med heltidspersonal görs om till deltidsstationer med längre insatstider, deltidsstationer läggs ner, mer administrativ personal anställs.

Allt sammantaget så har inga pengar sparats bara omfördelats. 

Tittar man på statistik från försäkringsbolagen så har egendomsskadorna ökat, vilket i slutändan blir en kostnad för försäkringstagaren.

I dag så hör man vissa räddningsledare ropa redan på brandstationen när larmet går, ingen rökdykning. Man väljer att begränsa i stället för att släcka, man har helt enkelt inte personal för att göra en fullvärdig insats.

Tittar man på statistik från försäkringsbolagen så har egendomsskadorna ökat, vilket i slutändan blir en kostnad för försäkringstagaren.

Dessutom så verkar det som om att förtroendet för den lille brandsoldaten även minskat hos stadens invånare, när man åker på ett larm i dag så måste man ibland även känna rädsla att bli utsatt för stenkastning och andra påhopp av kommuninvånare när man ska rädda liv.

Man blir inte heller allt för chockad när man läser vad en avgående räddningschef i länet skickade ut på ett mail när han gick i pension. "Det lider mot sitt slut för mig. I morgon är jag ju pensionär. Tack alla ni brandingenjörer som ser till att ???:s kompetensnivå är bred och hög. Oavsett vad ni gör i framtiden ska ni veta att utan er kan Sveriges räddningstjänst falla till en hednisk företeelse som inte är det rätta för framtiden. Ni visar både i utryckningssammanhang och i övrigt arbete att brandingenjörer inte är rundningsmärken. Ni har i alla sammanhang alltid uppträtt korrekt mot mig och accepterat även det som inte alltid gagnat er mest. All heder till er. Lycka till i framtiden."

Det finns fortfarande många räddningschefer kvar i Sveriges avlånga land och anställda på MSB som har samma syn på den lille brandsoldaten som den pensionerade räddningschefen. Nu är det bara att hoppas att politikerna vaknar, och inser att om nedrustningen fortsätter av Sveriges räddningstjänster så kommer de bara att bli dyrare att bygga upp igen.

Det kommer att komma en dag då man inser att man gick fel väg även med Sveriges räddningstjänster. 

Dessutom så var det många av Sveriges räddningstjänster som skötte beredskapslagren som lades ner.

Bo Karlsson

Pensionerad brandsoldat

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel