Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tåget – ett framtida resealternativ till Oslo

Annons

Om man räknar total tid för att åka Västerås – Oslo och jämför flyg och tåg vinner flyget. Med flyg åker man med Flygbussen till Arlanda, har väntetid för incheckning, flygtiden, utcheckningen och flygtåget till centrum blir om allt fungerar minst 5,5 timmar. Tåget tar 6 timmar med byte i Hallsberg, om det inte strular.

Just nu rustas järnvägen Kongsvinger – Lilleström. När det är klart kommer SJ att få fler avgångar än i dag och kortare tid. Kunde sedan Värmlandstrafiken och norska VY (fd NSB) återinsätta trafiken Oslo – Charlottenberg – Karlstad skulle det bli än bättre.

Nu är järnvägen Örebro – Hallsberg – Laxå – Degerfors och Arvika – Kongsvinger – Lilleström stora omvägar för att få den snabba transporten mellan Stockholm och Oslo. När den kvittoklistrande landshövdingen Sigvard Marjasin i Örebro län för många år sedan tog upp idén blev han totalt utskrattad. Men han var förutseende och hade rätt.

Den projektering som nu startat upp med tänkt ny järnväg mellan Örebro och Kristinehamn och Arvika – Lilleström kommer att konkurrera ut flygtransporten tidsmässigt. Det blir betydligt rakare spår som klarar 250 km/h på de nya sträckningarna och det innebär att flyget är utkonkurrerad med klart under 4 timmars tågfärd.

Flygtrafiken är omfattande i dag med flera avgångar i timmen. Det resulterar i att det blir minst en avgång i timmen morgon och kväll med tåg. Alltså en omfattande tågtrafik. Stockholm – Västerås – Örebro – Karlstad – Oslo binds samman till nyckelområden för utveckling. Denna axel blir lika viktig och stark som de som planeras för södra Sverige.

Frågan är om inte de två viktiga nya av järnvägarna kan finansieras privat. Detta skulle korta ner beslutstiden. Detta behövs för att skapa långsiktig miljönytta.

Ingemar Andreason

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel