Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Tärna borde få kockutbildning

Annons

Kristdemokraterna vill ta till vara Västmanlands unika förutsättningar i olika delar av länet, för att främja hela länets utveckling. Två av våra förslag behandlades vid senaste regionfullmäktige. Det ena handlar om att ta vara på de kompetenser som finns i området runt Sala gällande lantbruk, turism och folkhögskola. Det andra handlar om de unika medicinska erfarenheter som sjukvårdspersonal får när de arbetar långt ifrån en akutmottagning – det vill säga framför allt i Norberg och länets nordvästra del.

Vi vill utreda hur Tärna folkhögskola skulle kunna erbjuda en kockutbildning och vi föreslår att kompetensen glesbygdsmedicin, inklusive forskning, ska finnas även i Västmanland. Två vitt skilda förslag, men som skulle kunna betyda mycket för arbetstillfällen och tillgång till vård i hela länet.

En kockutbildning arrangerad av Tärna folkhögskola kopplar ihop det stora behovet av fler kockar och utveckling av länets turism med de kunskaper som finns inom de gröna näringarna i Sala, liksom med de planer som redan finns på ett grönt kompetenscentrum inom Ösby naturbruksgymnasium.

Regionstyret sa nej med hänvisning till att det skulle bli för dyrt att bygga ett träningskök på Tärna, men platsen för köket är naturligtvis en av förutsättningarna som borde undersökas. Man kan också fråga sig vad bristen på kockar kommer att kosta Västmanland.

Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet sa också nej till att utveckla glesbygdsmedicinen i Västmanland och hänvisade till det arbete som pågår vad gäller nära vård. Därmed har styret inte förstått att det är skillnad på stad och glesbygd och de olika kompetensbehov som finns. På grund av långt avstånd till större sjukhus omfattar vård i glesbygd alla slags sjukdomar, olycksfall och tecken på ohälsa i en befolkning. Att jobba i glesbygd kräver därför särskilt bred medicinsk kunskap.

Det är svårt att bemanna flertalet vårdcentraler utanför Västerås och en del av lösningen ligger med största sannolikhet i att göra uppdraget och arbetet på glesbygden mer intressant.

Styret hänvisade till ett särskilt landsbygdstillägg som redan finns, men glesbygdsmedicin handlar inte i första hand om pengar. Det handlar om att höja statusen för de kunskaper man alltså endast kan få genom att arbeta långt ifrån ett sjukhus. Och det handlar om att på så vis ge fler länsinvånare bättre tillgång till specialiserad vård.

Medan regionstyret vill släta ut och göra alla delar av länet lika, vill KD arbeta för att ta fram det som är unikt med varje länsdel och göra detta unika till en styrka.

Västmanland har potential och ska leva.

Malin Gabrielsson

Johanna Ridderström

Micael Larsson

Elisabeth Wäneskog

Gun-Brith Rydén

kd-ledamöter i regionfullmäktige

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons