Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: The Case for Trump (Fallet Trump)

Professor Victor Davis Hansson har skrivit en ny bok om Trumps första period som president. Professorn har själv en intressant bakgrund. Hans förfäder var invandrade ifrån Sverige på 1870 talet till södra Kalifornien och de etablerade sig där som vinbönder. De specialiserade sig på russin och Victor tog över som bonde efter att ha slutfört sina studier på Stanford där han tog en doktorsgrad i klassiska språk och historia. När russinodlarna i USA blev utkonkurrerade av grekiska och sydeuropeiska bönder, som ju är kraftigt subventionerade av EU (jordbruksstöd), så kunde familjen inte försörja sig på sin gård utan Davis åkte arbetsklädd till närmaste universitet och sökte en lärartjänst. Rektorn lovade honom jobb så fort han kunde visa upp sitt doktorsdiplom ifrån Stanford. Han avancerade snabbt till att nu vara en av USA:s främsta forskare i modern historia och militär historia vid Stanford Universitetet.

Professor Hanson är övertygad att Donald Trump kommer att bli omvald och han röstade själv på honom 2016. Alternativet, presidentfrun Clinton, var för honom skrämmande. Trump lyckades fullständigt utplåna två familjers dominans, Bush och Clinton, ifrån den politiska kartan.

Han tycker att Trump gjort mycket bra ifrån sig som USA:s president. Arbetslösheten är nu det lägsta inom OECD och BNP ökar stadigt. Rysslands BNP är i dag bara en femtondel av USA. Han har tagit tag i den skeva handelsbalansen med främst Kina och ställt hårda villkor för att skydda amerikanska patent och andra immateriella rättigheter. Donald Trumps styrka, är enligt Hanson, hans fullständigt oförutsägbara utrikespolitiska agerande, som gör att inga andra opålitliga ledare vågar utmana honom. Man kan aldrig veta vad Trumps bisarra motdrag blir. Denna karaktär får ibland helt absurda infall som till exempel att ge ett fientligt bud på Grönland.

Victor Davis Hanson är dock besviken på den amerikanska politiken som fastnat i symbolfrågor. För republikanerna finns det bara en väg till framgång i den amerikanska politiken och det är att sänka marginalskatterna för de allra rikaste. Demokraterna tycks har fastnat i identitetsfrågor och bedriver i dag en mycket splittrad oppositionspolitik som inte når de stora väljarunderlaget i Mellanvästern utan endast de välutbildade väljarna vid kusterna.

Den kanske största positiva Trump-effekten är att intresset för demokratisk socialism ökar dramatiskt bland den unga väljarkåren i USA. 57 procent av demokraternas väljare och 16 procent av republikanernas väljare föredrar i dag socialism enligt en färsk opinionsundersökning.

Clas Lundberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel