Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Thessén (SD): Ett nytt år och nya politiska möjligheter

Västeråspolitiken rivstartar det nya året. Ärenden som inte hunnit med att behandlas under det gångna året får oss i kommunfullmäktige att samlas för ett extrainsatt sammanträde. Det beror förhoppningsvis på att stadens politiker varit aktiva. Både kvantitativt gällande antalet motioner, interpellationer och frågor men även i tillhörande debatter i talarstolen – trots sena kvällar i fullmäktigesalen.

När jag som oppositionsråd blickar tillbaka på det gångna året slås jag av hur engagemanget och kunskapskurvan hos många företrädare, från olika partier, pekar uppåt.

Som ny inom politiken på den här nivån gäller det inte minst mig själv. En aktiv opposition har tvingat den politiska majoriteten att många gånger vässa sina argument och tänka ett varv extra innan beslut, annars har det omgående straffats sig i talarstolen eller här på VLT:s opinionssida.

Västerås står fortfarande inför många och även eskalerande utmaningar.

Det är dock inte endast oppositionen som varit aktiv, långt ifrån. Ett imponerande arbete har gjorts av olika intressegrupper och sammanslutningar som höjt sina röster i olika frågor runt om i staden. Som en följd av detta återfinns exempelvis företrädare från dessa på VLT:s lista över länets 100-mäktigaste. Vår demokrati mår bra av en politiskt aktiv befolkning.

Västerås står fortfarande inför många och även eskalerande utmaningar. Trygghetsfrågan, skolresultaten, förtätningar, trafikflöden, underskott i Individ- och familjenämnden, vägunderlag, äldreomsorgen och Mälarporten är uppenbara exempel.

Samtidigt som en polisbil sakta rullar förbi utanför fönstret vid mitt kontor i Stadshuset kommer jag och tänka på en arbetsmetod från det gångna året som förtjänar att uppmärksammas. Det är den partiöverskridande samverkan för västeråsarnas bästa. I samband med sommarens händelser kopplade till skottlossningar och bilbränder bjöds samtliga partier in för att i dialog med polis och civilsamhälle för att utforma stadens framtida brottsförebyggande arbete. Det politiska klimatet på kommunnivå är stundtals betydligt sundare än vad medias rapportering får motsvarande på riksnivå att framstå som.

Politisk dialektik i all ära men ett ledord i arbetet för att överkomma stadens mest allvarliga utmaningar och ständigt utveckla vårt gemensamma till det bättre, är transparens. Oavsett om det gäller byggnation av nya bostäder, kvalitetssäkring inom socialtjänsten eller krafttag mot otryggheten så vinner vi alla på att i möjligaste mån stå enade och det kräver en så god kunskapsbild som möjligt hos alla parter.

Årets första kopp kaffe är inmundigad i Stadshuset. Det är dags för ett nytt år i Västeråspolitiken, för västeråsarnas bästa – nu kör vi.

Emil Thessén (SD)

oppositionsråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel