Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Trygga jobb – råd att bo

Våren 2020 blev nog inte som någon hade tänkt sig, den har ställt oss inför många gemensamma prövningar. Coronapandemin har visat oss hur skört vårt samhälle är. Ett virus tar inte hänsyn till vem som är rik eller fattig, vem som har en trygg anställning, eller vem som har tak över huvudet.

Personalen i äldreomsorgen har larmat om sin arbetssituation långt innan Covid-19. Den tuffa arbetsmiljön är en konsekvens av den politik som har förts av Socialdemokraterna och högerpartierna under en längre tid. Vänsterpartiet har länge drivit frågor om bättre arbetsmiljö för de anställda. Undersköterskor och vårdbiträden behöver bra arbetsvillkor och god arbetsmiljö för att hinna med och orka med sitt arbete. Det behövdes innan den här krisen och det kommer behövas efter krisen.

Det är hög tid att alla politiker i Västerås stad lyssnar på de anställda och slutar styra kommunen som ett företag på en marknad. År av nyliberal politik med privatisering efter privatisering har skadat välfärden rejält. Låt oss i stället satsa på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, fler kollegor och låt oss aldrig mer stå oförberedda inför framtida kriser. Det räcker inte att ha medkänsla för personal som går på knäna under den pågående krisen. Vi ska alltid ha en hållbar arbetsmiljö för alla Västerås stads anställda, både under och även efter den här pandemin.

Utsattheten med att ha en otrygg anställning gör det ännu mer påtagligt nu när vi uppmanas att inte gå till arbetet om vi känner av förkylningssymptom. För många betyder det en förlorad inkomst som annars skulle ha gått till mat och hyra. Nu känner många en oro för att vräkningarna ska öka. Allmännyttan är något som kommunen kan påverka och vi bör därför se till att ingen hamnar i hemlöshet på grund av att vi politiker sviker människor i tuffa tider. Vänsterpartiet vill därför att Mimers hyresgäster ska få möjlighet att dela upp eller skjuta upp hyran och ett stopp för vräkningar.

Är det något som blivit tydligt under pandemin så är det klassamhällets konsekvenser: dåliga anställningsvillkor, dålig arbetsmiljö och trångboddhet. Vi behöver värna vår välfärd och se till att alla människor lever under jämlika förhållanden. Alla kommer vid något tillfälle i livet vara i behov av vår gemensamma välfärd. Låt oss därför skapa en samhällsförändring mot ett jämlikt samhälle. Vi måste alla tillsammans, en gång för alla, utrota klassamhället. Det är något vi faktiskt kan göra tillsammans. 

Anna Maria Romlid (V), oppositionsråd

Hawar Asaiesh (V), ersättare i kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel