Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tveksam cancervård

Annons

Man kan få läsa om nya metoder inom cancervården som nano-teknik och immunförsvar som kan eliminera elakartade cancerangrepp, men verkligheten tycks vara en helt annan.

När en nära anhörig fick besvär i lymfkörtlar blev den behandling som stod till buds mycket påfrestande. Bestrålning och cellgifter gav sårigheter i tungan och på insidan av kinden. Salivproduktionen i ena halvan av svalget förstördes för all framtid. Huden på halsen skadades. Förmågan att svälja föda försvann och smärtan i halsen blev svår.

För att lindra smärtan preparerades hon med kraftfulla droger. På grund av svårigheter att svälja fast eller flytande föda fördes näring in genom näsan. Trots omfattande insatser kan ingen garantera att cancern inte återkommer eller ens att vården har fått bort den från lymfan.

Hela vårdinsatsen känns mycket primitiv men bestrålning och cellgifter tycks vara det enda som står till buds trots att så många arbetar med att försöka få fram nya metoder och torts att så stora resurser satsas på forskning och försök att hitta nya vägar att eliminera cancerangrepp. 

P O Törngren

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel