Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Undantaget behövs

När de flesta bodde på landet fanns det ”undantag”. Det var en mindre bostadsbyggnad som den äldsta generationen flyttade in i när någon i den yngre generationen tog över huvudbyggnaden.  I modernt språk kallar vi detta generationsboende. Jag är väl medveten om att inte alla på landet hade råd att ha en egen gård. Men det är inte detta som är mitt budskap. Jag tycker det är dags att vi inför ”undantaget”, att vi börjar bygga nya bostäder med generationsboende nära den nya generationen igen.

Jag har flera gånger träffat unga nysvenskar som tycker att vi gammalsvenskar är skrämmande dåliga på att ta hand om våra äldre. Dessa nysvenskar jobbar på äldreboenden och ser hur sällan som barn och anhöriga hör av sig. En del boenden får inte ens besök på storhelger.

Vi behöver bygga bostäder där den äldre generationen kan bo på ålderns höst. De får då fortsätta vara med i ett sammanhang. Det skulle kunna förlänga livskvaliteten 5-10 år. Både de äldre och de yngre skulle må väldigt mycket bättre.

De yngsta i familjen skulle kunna vara med far- eller morförälder, när föräldrarna inte är hemma.  Barnen kanske till och med kunde få lite hjälp med läxorna eller få lyssna på någon berättelse från förr i tiden.

Det skulle inte behöva planeras in några ”snabbesök” hos gamlingarna på boendet, utan den kontakten skulle bli naturlig, en del av vardagen. När omvårdnadsbehovet och bekymren runt åldrandet ökar så kan hemtjänstpersonalen och anhöriga enkelt hålla kontakt.

Någon tycker att vi inte kan bygga ett ”undantag” bara för att någon i den äldre generationen ska bo där i 5-10 år, vi bygger ju våra bostäder för att vi ska bo där i 40 år.  Må så vara, men barnen i familjen växer upp och de kan också under perioder bo i detta ”undantag”.  De skulle kunna få rå sig själva något år innan det är dags att flytta hemifrån på riktigt. När den äldsta generationen är borta och barnen är ”utflugna” så finns det studenter som vill hyra ”undantaget”. Undantaget skulle aldrig behöva stå tomt.

Var ska vi då bygga våra ”undantag”? För en villa kan det vara enklast att bygga ett ”Attefallshus” i anslutning till huset, helst när det byggs nytt. För bostadsrättslägenheter skulle man kunna ha en lägenhet med egen ingång som hör till huvudlägenheten och som har tillåtelse från bostadsrättsföreningen att hyras ut. Jag har träffat på ett flertal sådana lägenheter, men de var byggda för länge sedan. Då var det ofta avsedda för ”pigan”, kan jag tänka.  En uthyrning av en modern sido-lägenhet skulle säkert betala hela merkostnaden för en sådan. Detta skulle öka integrationen mellan unga, äldre, studenter, nysvenskar etc.

Att bygga ”Attefallshus” i Västerås är svårare än vad lagen kräver. Märkligt. Det krävs i princip samma uppsättning ritning o underlag som för andra tillbyggnader/utbyggnader av bostäder.  Det borde räcka med fasadritningar, en tomtritning och grannarnas tillstånd.  Resten av byggnationen borde bara vara att följa lagtext som talar om hur byggnader ska uppföras.

Att vara behövd, behövas och att träffa varandra är livskvalitet. För att träffas måste vi ha tid och ha närhet till varandra. Bor generationer närmare varandra behöver vi inte lägga tid och energi på planering och resor, vi kan ”bara vara” och träffas i det dagliga livet. Fler undantag skulle öka vår livskvalitet för flera generationer.

Stefan Lindblad

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel