Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Usel service på Arbetsförmedlingen

Jag ställer frågan till Kauko Lepälä, chef på Arbetsförmedlingen i Västerås: Varför är det sådan usel service på Arbetsförmedlingen i Västerås?

Jag har fortfarande inte fått besked varför jag bara är inskriven 50 procent och inte 100 procent på Jobb- och utvecklingsgarantin.

Överhuvudtaget tycker jag att det är bedrövligt skött av Arbetsförmedlingen. Jag fick reda på beslutet att halvera mitt Jobb- och utvecklingsgaranti och dessutom halvera ersättning med 50 procent retroaktivt från 2019-11-07–2020-01-13 den 27 december 2019 då jag gick ned till Arbetsförmedlingen för att jag inte fått något besked om förlängning på Jobb- och utvecklingsgarantin på 100 procent som gick ut den 31 december 2019. 

Jag frågade arbetsförmedlaren om jag skulle vara sjukskriven på Försäkringskassan på 50 procent, men fick inget svar.

Där fick jag reda på att det redan fanns ett beslut om Jobb- och utvecklingsgarantin på 50 procent som jag inte hade fått tillsänt via posten. Ett beslut som jag skulle överklaga inom tre veckor. Lite svårt att överklaga ett beslut då jag inte vet orsaken till sänkt medverkan i Jobb- och Utvecklingsgarantin.  

Jag frågade arbetsförmedlaren om jag skulle vara sjukskriven på Försäkringskassan på 50 procent, men fick inget svar. Då gick jag över till grannen Försäkringskassan och frågade om mitt ärende. De visste inget utan hänvisade mig åter till Arbetsförmedlingen. 

Arbetsförmedlaren som jag mötte den 27 december 2019 skrev in att en arbetsförmedlare skulle titta på det och kontakta mig. Ingen har kontaktat mig.

Jag skrev ett brev till den beslutande arbetsförmedlaren och en kopia till chefen på Arbetsförmedlingen den 28 december 2019, och frågande om jag är utslängd ur Jobb- och utvecklingsgarantin på 50 procent, om det berodde på att Arbetsförmedlingen tyckte jag var för sjuk för att kunna ta ett arbete på 50 procent. Om så var ville jag ha ett skriftligt svar.

Jag har varken blivit kontaktat eller fått ett besked varför jag är enbart inskriven på 50 procent. Jag har inte heller fått ett nytt besked om Jobb- och utvecklingsgarantin från och med 14 januari.

Den 27 januari fick jag bara en halv ersättning från Försäkringskassan för perioden 1–31 december 2019. Nu vill jag ha ett besked från Arbetsförmedlingen om orsaken varför jag är bara inskriven 50 procent och inte 100 procent. 

Jag måste ha ett beslut för att kunna söka försörjningsstöd hos Västerås Stad, för att kunna överklaga, anmäla tjänsteperson och göra en anmälan till Justitieombudsmannen.     

Den 1 januari 2020 blev Liberalernas krav på att Värnskatten tas bort för de rika verklighet. Då måste regeringen ta pengar från någonstans. Ställer den självklara frågan till Kauko Lepälä: Har Arbetsförmedlingen fått direktiv från den Socialdemokratiska ledda regeringen att sänka kostnader för de sjuka inom Arbetsförmedlingen? På ren svenska: Slänga ut de sjuka från Arbetsförmedlingen utan ersättning.

Jouni Tervalampi

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel