Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utan oss ingen vänsterpolitik

Annons

Tre socialdemokratiska riksdagsledamöter från länet, Pia Nilsson, Åsa Eriksson och Olle Thorell, skriver i VLT 190903 att framtiden är vänster. Det är glädjande att de också inser att det behövs mer vänsterpolitik för att komma tillrätta med orättvisorna i samhället, men dessvärre är det precis det motsatta som händer runt om i landet på alla politiska nivåer. I stället för att jämna ut klyftorna och stärka välfärden blir det snarare tvärtom. Två av frågorna med vänsterprofil som lyfts i debattartikeln är förslag som vi i Vänsterpartiet drev under förra mandatperioden, nämligen begränsning av vinster ur välfärden samt behovet av ett solidariskt skattesystem. Nu har Socialdemokraterna i sin uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna lovat att inte driva frågan om vinstförbud och snart sänks skatten för de allra rikaste. Andra exempel som snarare kommer att öka klyftorna i samhället än att hålla ihop det, är förändringar i arbetsrätten, fri hyressättning vid nybyggnation och fler rut-avdrag.

Inte nog med det. De nya samarbetspartierna har förbjudit Socialdemokraterna att ge Vänsterpartiet något inflytande, vilket S utan vidare har accepterat. Det rimmar illa att å ena sidan lyfta de rättvisefrågor som vi arbetade tillsammans med under förra mandatperioden, samtidigt som de å andra sidan inte längre vill ha något med oss att göra.

Vi tror också att framtiden är ljusare till vänster. Vänsterpartiet växer, samtidigt står Socialdemokraterna och stampar på historiskt låga opinionssiffror. Det säger något om hur väljarna ser på partiets resa högerut. Den krassa verkligheten är att Socialdemokraterna behöver oss för att driva den politik de säger sig vilja föra.

Vasiliki Tsouplaki (V), riksdagsledamot

Johanna Ritvadotter (V), gruppledare i Region Västmanland

Hans Jansson (V), oppositionsråd i Region Västmanland

Anna Maria Romlid (V), oppositionsråd i Västerås

https://pod.mittmedia.se/sites/mm/text-fakta-link.html

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare