Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utsatta personers trygghet är viktigare än dömda brottslingars integritet

Den som ska arbeta med barn måste enligt lag om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn visa upp ett utdrag ur belastningsregistret. Däremot kräver inte lagstiftningen detta av dem som ska arbeta med vuxna inom LSS eller äldre trots att många personer med funktionsnedsättning på grund av sin funktionsvariation kan vara minst lika utsatta som våra barn i staden.

Den arbetssökandes integritet kan i detta avseende inte vara viktigare än tryggheten för Västerås medborgare med funktionsnedsättningar.

Vi bryr oss om våra västeråsare.

Trots att lagen inte kräver detta vid arbete inom vård och omsorg är det fullt möjligt för Västerås stad att införa ett krav på att de som söker anställning eller praktik inom dessa områden ska lämna ett uttag ur belastningsregistret.

Vi sverigedemokrater menar att Västerås stad tar en onödig risk för våra personer med funktionsnedsättningar när man låter brottsbelastade personer arbeta med dessa medborgare.

För sverigedemokrater är redan utsatta personers trygghet viktigare än dömda brottslingars integritet. Med bakgrund av detta lägger vi fram ett så kallat nämndinitiativ i nämnden för personer med funktionsnedsättning, där vi vill att Västerås stad inför obligatorisk kontroll ur belastningsregistret vid anställning inom vård och omsorg.

Vi bryr oss om våra västeråsare.

Nadja Axling (SD)

ersättare i nämnden för personer med funktionsnedsättning

Göran Sjödahl (SD)

ledamot i nämnden för personer med funktionsnedsättning

Emil Thessén (SD)

oppositionsråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel