Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utveckling Västerås lägger 50 miljoner på vägunderhåll

Annons

Replik. Moderaterna menar i en debattartikel att vi i utveckling Västerås inte satsar på vägunderhåll. Detta är helt enkelt inte sant. Redan i april i år fick tekniska nämnden kännedom om att vi hade olika typer av beläggningsskador efter en besvärlig vintersäsong. Det är nämligen så att gatubeläggningen tar större skador av en mild vinter som pendlar runt nollstrecket än en riktigt kall.

Då tog vi i utveckling Västerås ett initiativ i kommunstyrelsen om att tillskjuta 1 miljon kronor för att säkerställa att de akuta skador som har uppstått under vintern skulle åtgärdas. Detta är ett arbete som nu är i full gång och beräknas vara klart första september.

Att detta är sent är något som vi också helt håller med om och för att inte riskera att hamna i samma situation nästa år så har vi sett till att budgetera 3 miljoner kronor till akut vägunderhåll och till lekplatsupprustningar. En summa som tjänstemännen säger är tillräcklig åtminstone för akut vägunderhåll.

Ja att vi precis som många andra kommuner har en underhållsskuld är helt riktig. De 50 miljoner kronor om året som vi lägger på underhållsinvesteringar räcker till att nybelägga cirka 5 procent av det totala vägnätet. De senaste fyra åren har de årliga underhållsinvesteringarna ökat från cirka 5 miljoner till 50 miljoner, det är en rejäl satsning.

Det moderaterna glömmer att nämna när de talar om sina 89 miljoner i satsningar på väginfrastruktur är hur de vill finansiera dessa. Genom att bland annat ta bort transportrådgivningen, kraftigt skära på konsumentjuridisk rådgivning och satsa mindre på skolan. Dessutom genom att försämra kollektivtrafiken, kort sagt spara in på våra barn, miljön och människor som behöver stöd.

Är 50 miljoner en lagom summa? Det är något som vi i utveckling Västerås får fortsätta att diskutera, vill vi att fler människor ska välja att cykla, gå och åka kollektivt till jobbet och skolan då behövs bra och trygga vägar. Men så som vi tolkar moderaternas insändare är det knappast dessa trafikslag som är deras prioritet.

Vi har dessutom fått bekräftat från moderaterna att de tänker sig att finansiera sin extra satsning med en ökad utdelning från Mälarenergi som är mycket olämpligt och strider mot Mälarenergis ägardirektiv.

Anders Teljebäck (S)

kommunstyrelsens ordförande

Anna Thunell (MP)

tekniska nämndens ordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel